Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Konec sto padesát let dlouhé historie. Hospoda Bříza definitivně zavřela

V tom domě byla hospoda vždycky. Vlastně už od roku 1874. Skoro 150 let sem chodily generace místních, v posledních desetiletích pak také studentů nedalekých kolejí. Neděle 28. března ale přinesla jasný ortel, hospoda Březová alej, známá především jako Bříza, definitivně končí.

Konec přichází v covidové době, kdy hospody stejně nemůžou fungovat. Vládní opatření ale důvodem pro zavření nejsou. „Aby se zabránilo spekulacím o krachu či nezvládnutí situace bych se rád vyjádřil, že tomu tak není,“ objevilo se v krátkém prohlášení na sociálních sítích.

A co je tedy tím důvodem? „Stáří je nejhorší nemoc,“ dodal majitel, který také poděkoval všem, kteří hospodu v nelehké době podporovali.

Končí tak jedna z legend, o významný dům jde i podle památkářů. „Konec hostince je velkou ztrátou pro paměť místa a celého města. Málokterá liberecká restaurace se může chlubit tradicí, sahající až do sedmdesátých let 19. století,“ řekl Petr Freiwillig z libereckého Národního památkového ústavu. 

Po celou dobu existence stavby zde podle něj byla hospoda, a to dokonce se stejným názvem. Až do konce války nesl podnik název Birkenallee, podle blízké březové aleje. „To vše jsou hodnoty, které přispívají k identifikaci obyvatel se svým městem, svou čtvrtí,“ dodal Freiwillig. 

Pozoruhodná je podle památkáře také architektura domu a jeho stavební vývoj, ke kterému patří i „rustikální" malované nápisy z éry Restaurací a jídelen. „Doufáme, že když už zanikla téměř stopadesátiletá tradice pohostinství v tomto místě, alespoň dům si zachová svou tvář, a nebude zničen zateplením či degradujícími stavebními úpravami,“ uzavřel Freiwillig.

Dům už má podle informací redakce nového majitele, který zde hospodu neplánuje. Mají zde vzniknout byty.

Restaurace Březová alej

Název nesla od březové aleje, kterou směrem od Lidových sadů na konci 19. století vysázel liberecký spolek Naturfreunde. Restaurace v ní byla od začátku, tedy od roku 1874. Ve třicátých letech 20. století byl dům navýšen o patro a přestavěn do dnešní podoby.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Restaurace Březová alej

Štítky březová alej, bříza, hospoda, liberec, dům, alej, Petr Freiwillig, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aneta Valounová

A půlka restaurace už je sražená k zemi, půlka střechy chybí a je jasné co se stane, přes zimu tam zateče a z náhody najednou spadne.. vyroste tam bytovka o které novy majitel dlouho mluvil v hospodě u piva na Bříze než břízu odkoupil, takže je všem jasné co se stane dal.

Pondělí, 5. prosince 2022, 16:34Odpovědět

Dana Sovová

Bydlím nedaleko už přes 30let a je to opravdu škoda. K Sv. Kracíkovi - možná by bylo dobré, kdybyste si pořádně přečetl článek, než budete kydat špínu na Babiše a ANO -

Středa, 28. dubna 2021, 15:28Odpovědět

Oldřich Hudský

To byla naše studentská hospoda. Pamatuji si, že poslední večer pře zkouškou jsme si tam mnohokrát opakovali vědomosti a psali odvozovačky na spodní stranu tácků od piva.

Sobota, 17. dubna 2021, 14:09Odpovědět

Svatoslav Kracík

Díky této Vladě zmizí poslední restaurace kde se lidé scházeli a bylo dobře nyní se ani na vesnici neznáme vše dokázali zničit šmejdí z ANO a Babišem

Sobota, 17. dubna 2021, 14:01Odpovědět

Vladimír Zajíček

Tragédie ????

Sobota, 17. dubna 2021, 13:45Odpovědět

Konec sto padesát let dlouhé historie. Hospoda Bříza definitivně zavřela  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.