Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Libereckém kraji je očkováno zhruba patnáct procent obyvatel

Alespoň jednu dávku vakcíny dostalo skoro 15 procent obyvatel kraje, v němž žije bezmála 442.500 lidí. Oběma dávkami je naočkováno bezmála 32 000 lidí.

V Libereckém kraji za úterý přibylo 132 nových případů covidu-19, o týden dříve jich bylo 170. Za celostátním průměrem ale kraj zaostává, nejméně jednu dávku vakcíny v Česku dostalo bezmála 16 procent obyvatel.

Od začátku ledna bylo očkováno v kraji 64.156 lidí a z nich obě dávky dostalo 31.792. Za úterý bylo v kraji očkováno 2217 lidí, denním maximem je 2966 očkovaných z 15. dubna. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) jsou v kraji nerovnoměrně vytížená očkovací centra. Konkrétně zmínil Frýdlant a Turnov, kde jsou termíny obsazené na další čtyři týdny. Naopak třeba v Liberci nebo České Lípě jsou termíny k očkování volné i v tomto týdnu.

„My jsme teď přešli k tomu, že se každou středu budou otevírat termíny na další týden," řekl dnes Půta. "Před závorou" v očkovacích centrech podle něj aktuálně čeká asi 3500 zájemců o očkování, u praktických lékařů přes 10.000. Lidem s dlouhou čekací dobou proto hejtman doporučuje, aby se přeregistrovali jinam. Výjimkou jsou učitelé, kód v centrálním rezervačním systému už není platný a pokud by se snažili přeregistrovat, systém by je vyřadil. U praktiků se očkuje vakcínou od společnosti Astra Zeneca a už v tomto týdnu by měli dostat i vakcíny od firmy Johnson & Johnson. Jsou to ale jen stovky dávek. Ve velkých centrech se očkuje vakcínami od Moderny a firmy Pfizer, kterých chodí podstatně víc. Pro příští týden tak podle hejtmana bude v očkovacích centrech 8000 termínů.

Epidemie slábne ve všech regionech kraje. Nejlépe je na tom Semilsko, kde v přepočtu na 100.000 obyvatel za předchozích sedm dnů přibylo 99 nových případů. Na Liberecku to bylo 141, na Jablonecku 149 a na Českolipsku 236 případů.V celém kraji připadalo v přepočtu na 100.000 nakažených za poslední týden téměř 169 nových případů. Počet nových případů pod hranicí stovky je podmínkou pro otevření všech mateřských škol v kraji od 26. dubna. V rámci Česka zatím podmínku splňují jen Královéhradecký a Karlovarský kraj, blíží se tomu kraj Plzeňský.

V Libereckém kraji se zlepšuje i situace v nemocnicích. Dnes ráno se staraly o 197 nemocných s koronavirem, pod hranicí 200 hospitalizovaných byl kraj naposledy loni na konci listopadu. Na jednotkách intenzivní péče a ARO leží 55 nemocných ve vážném stavu, dalších 101 covid pozitivních je na akutních lůžkách, protože většinou potřebují kyslíkovou podporu. Následnou péči potřebuje dalších 41 pacientů s koronavirem. Nemocnice postupně snižují počty lůžek pro pacienty s covidem a vracejí se k plánované péči. V nemocnicích je aktuálně k dispozici 341 covidových lůžek, z toho 42 procent je volných. Největší covidové kapacity byly v kraji v první polovině března, kdy bylo v nemocnicích 670 lůžek pro nemocné s koronavirem.

Za více než 13 měsíců trvání epidemie bylo na koronavirus pozitivně testováno 78.454 lidí s bydlištěm v Libereckém kraji, z nich se vyléčilo dosud skoro 74.500 lidí. Naopak v souvislosti s koronavirem zemřelo 1224 lidí, z toho 15 za poslední týden.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, koronavirus, Liberecký, očkování, Liberecký kraj, COVID-19, vakcína, nemocnice, Martin Půta, Česko, Starostové pro Liberecký kraj, Pfizer, Johnson & Johnson, AstraZeneca

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji je očkováno zhruba patnáct procent obyvatel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.