Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bazén se promění. Přijde o dispozice, mozaika zůstane

Už několik let se připravuje rekonstrukce bazénu v Liberci. Kancelář architektury města (KAM) nyní představila informaci o architektonicko-dispozičním řešení v rámci projekčních prací. Do jisté míry unikátní stavba architekta Pavla Švancera projde výraznou proměnou, má být ale citlivá.

„Všichni víme, že jde o mimořádnou stavbu a věřím, že stejně bude vnímána i po náročné opravě, kterou chystáme,“ říká primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

A rekonstrukce to bude velmi náročná, město chce přesto zachovat co nejvíce z ducha původního bazénu. „Bohužel ani vyhlášení stavby kulturní památkou by při současných nárocích legislativy na bezbariérovost, požární ochranu, hygienické a prostorové nároky na počty návštěvníků, nevedlo k pietnímu zachování dispozic,“ říká Marie Procházková z KAM.

Vizualizace libereckého bazénu

Čtvrtek, 22. dubna 2021, 15:52

Vizualizace libereckého bazénu
Vizualizace libereckého bazénu

„Nutné komplexní přepláštění objektu, navázané na kompletní výměnu technologií, posouvá projekt do jediné možné cesty formou generální rekonstrukce v jednom okamžiku,“ doplňuje.

Projekt má maximálně zachovat architektonické kvality, spočívající ve spojení původní myšlenky atmosféry lázní s čistě sportovním účelem a použití typické červené mozaiky i bílých keramických obkladů, které sochařsky dotvářejí vložené půlválce. Rekonstrukce by také měla odstranit pozdější nevhodné zásahy. „Klademe také důraz na logiku nového provozu, který respektuje statiku, všechny prostupy a schodiště,“ doplňuje vedoucí KAM Jiří Janďourek.

Dnešní požadavky je velmi těžké skloubit tak, aby se původního bazénu nedotkly. „Pracovali jsme se zadaným funkčním schématem, kde byla požadavkem bezbariérově přístupná centrální šatna pro veřejnost, která umí lépe provozně vykrývat špičky návštěvníků a samostatných šaten pro sportovní oddíly, dělených podle pohlaví,“ vysvětluje Procházková.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky bazén, Liberec, rekonstrukce, Pavel Švancer, Marie Kotrbová, Jaroslav Zámečník, Starostové a nezávislí, Liberecký kraj, Kama

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Kučera

KAM? DO PRDELE! Pietní zachování dispozic? Ty vole, co to je? Důstojný pohřeb provozovatele Ještědské? Nakonec město najde náhradní přírodní koupaliště pod Perštýnem a dá mu design laminátové střechy :-D Jestli u těchto úchylných návrhů "společných šaten" skončil i Švancer, tak to je žůžo dobrodrůžo. To už rovnou provozujte stejný bordel jako Babylon pro swingers party známý daleko za hranicemi města. Zasraný Liberec.

Sobota, 24. dubna 2021, 17:30Odpovědět

Bazén se promění. Přijde o dispozice, mozaika zůstane  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.