Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Liberec odmítá platit antigenní testy pro školáky. Nebudeme za stát řešit jeho neschopnost, zlobí se náměstek

Co bude, až dojde zásoba antigenních testů, kterých je už jen na deset dní. Jednou z možností je, že si školy budou muset poradit sami. Jenže to, že by mělo město školám testy kupovat, se nelíbí náměstkovi pro školství Ivanu Langrovi (Starostové pro Liberecký kraj).

„Absolutně odmítám, abychom antigenní testy do škol pořizovali z rozpočtu města, nebo je platily samy školy ze svého provozního příspěvku (tedy rovněž z městských financí). O rodičích a jejich soukromých zdrojích ani nemluvě,“ uvedl Langr.

„Nebudeme za stát řešit jeho primární neschopnost vysoutěžit novou várku testovacích sad. Stát nařídil školám povinné testování, stát také musí dodat potřebný materiál,“ dodal.

Podle Langra musí stát testy zajistit sám, nebo dát městům či přímo školám peníze na ně. „Učitelům od loňského podzimu už ze svého pořizujeme respirátory, stálo nás to zatím přes dva milióny,“ připomněl.

Podle něj v libereckých školách testy vydrží zřejmě do 7. května. Správa státních hmotných rezerv (SSHR) přitom v pondělí oznámila zrušení tendru na 5,6 milionu antigenních testů do škol. Ani jeden ze čtyř zájemců nesplnil zadávací podmínky.

V 21 základních školách v Liberci bylo podle Langra dosud provedeno asi třináct tisíc antigenních testů, pozitivní byly čtyři. „A z nich nakonec byl covid PCR testy potvrzen dvakrát," dodal náměstek.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 6

Štítky koronavirus, školy, Liberec, rychlý antigenní test, Ivan Langr, Starostové pro Liberecký kraj, Správa státních hmotných rezerv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec odmítá platit antigenní testy pro školáky. Nebudeme za stát řešit jeho neschopnost, zlobí se náměstek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.