Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Turisté budou moci od příštího týdne na Trosky a Bezděz

Příští týden se v Libereckém kraji otevřou hrady Trosky v Českém ráji a Bezděz na Českolipsku. Pro návštěvníky budou připravené individuální prohlídky, sdělila mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ) na Sychrově Lucie Bidlasová.

Hrady mohou být otevřené na základě rozhodnutí vlády od pondělí 3. května v krajích, kde to dovoluje příznivá epidemická situace. Liberecký to splňuje. Návštěvníci musejí dodržovat dvoumetrové rozestupy, budou muset používat respirátory a povoleny nejsou skupinové prohlídky. Podle mluvčí přesné znění podmínek, které bude třeba dodržovat a kolik lidí bude moci být najednou v areálu obou hradů, zveřejní v pondělí. „Pokyny pro naše kastelány se připravují," dodala Bidlasová.

Trosky jsou nejnavštěvovanější památkou v Libereckém kraji, i o loňské zkrácené sezoně ovlivněné koronavirovou pandemii vystoupalo nahoru na věž Babu a na vyhlídku pod věží Panna skoro 100.000 lidí. Gotický hrad, dnes zřícenina připomínající čertovy rohy trčící ze země, byl postaven koncem 14. století. Je jedním ze symbolů Českého ráje.

Bezděz, který si loni prohlédlo 56.483 lidí, patří mezi nejvýznamnější gotické památky na českém území. Prohlídkový okruh zahrnuje hradní kapli, královský palác, velkou věž, purkrabský palác a manské paláce na II. nádvoří. Hrad nedaleko Máchova jezera založil roku 1264 Přemysl Otakar II.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto turistickyatlas.cz

Štítky ČR, koronavirus, památky, Liberecký, Bezděz, Trosky, Národní památkový ústav, hrad, Liberecký kraj, Český ráj, okres Česká Lípa, Sychrov, Přemysl Otakar II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turisté budou moci od příštího týdne na Trosky a Bezděz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.