Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Střecha zámku na Sychrově se dočká obnovy za 33 milionů korun

Obnovy by se měla dočkat střecha východního křídla včetně obou sousedních věží na zámku Sychrov. Památkáři nyní hledají firmu, která by rekonstrukci za zhruba 33 milionů korun provedla.

Nabídky je možné posílat do 12. května. „Když půjde soutěž hladce, předávat staveniště bychom mohli koncem června, začátkem července. Začalo by se od Bretanské věže," řekl kastelán zámku Miloš Kadlec. Práce podle něj nijak neovlivní prohlídkové trasy na zámku, který se řadí k nejvýznamnějším novogotickým stavbám v zemi a od roku 1995 je národní kulturní památkou.

Oprava střechy východního křídla je podle kastelána nutná, od poslední už uplynulo více než 40 let. "Střecha je dožilá a je na ní železnobrodská břidlice, která se už dávno netěží a není k sehnání. Bude se tam dávat jiná břidlice," uvedl Kadlec. Současnou krytinu řemeslníci ze střechy sejmou a použitelné části budou uloženy pro další použití.

Střecha východního křídla je sedlová, na severním konci zakončena valbou. Při rekonstrukci na ní přibudou sněhové zábrany a hromosvod. Kromě střechy budou řemeslníci rekonstruovat také komíny a restaurovat veškeré kamenné prvky střechy včetně štítů, korunních říms a erbu. Opravovat budou i přilehlé věže, válcová věž, takzvanou Bretaňskou, a hranolovou zvanou Rakouská. Pracovat se bude postupně na ploše bezmála 900 metrů čtverečních.

Sychrov patří mezi nejnavštěvovanější místa v Libereckém kraji. Za obvyklé sezony tam přijde přes 100.000 lidí, loni na zámek kvůli nucenému uzavření na jaře i na podzim přišlo 60.000 turistů. I nyní je zámek uzavřený, přístupný je alespoň třiadvacetihektarový park. Je v anglickém stylu a vznikl v 19. století za vlády knížecí rodiny Rohanů. Před čtyřmi lety byl za 14 milionů korun revitalizován. Po vykácení náletových dřevin se díky tomu vrátila parku jeho původní kompozice, která napodobuje husí nohu - od parkového průčelí zámku se rozbíhají tři hlavní prostorové osy.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, památky, stavby, Sychrov, zámek, střecha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střecha zámku na Sychrově se dočká obnovy za 33 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.