Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Denně v kraji naočkují asi tři tisíce lidí. Kapacity center přitom umožňují až dvojnásobek

Ani z poloviny není využita kapacita dvanácti očkovacích center v Libereckém kraji. Důvodem je zejména nedostatek vakcín distribuovaných státem.

Denně v nich mohou očkovat až 7000 lidí, v pracovních dnech je očkovaných v kraji zatím mezi 2500 až 3000 a o víkendech kolem 900, řekl krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS). „Týdně jsme schopni očkovat až 35.000 lidí, když vezmu jen všední dny. Když to rozšířím i na sobotu a neděli, tak se můžeme dostat ke 45.000 týdně," uvedl Richter.

Více se podle něj zatím neočkuje kvůli nedostatku vakcín distribuovaných státem. Počet lidí očkovaných v centrech za týden se zatím v kraji nedostal ani jednou nad 15.000, od května by ale tato hranice měla být překonána díky zvýšeným dodávkám vakcíny od Pfizer/BioNtech. Týdně by kraj měl dostávat 16.000 dávek a od června 25.000. „Předpokládáme, že ještě v průběhu května by se mělo s očkováním dostat na všechny zájemce nad 50 let," uvedl v tomto týdnu hejtman kraje Martin Půta.

V Libereckém kraji se začalo očkovat 4. ledna v nemocnicích. Od 22. února se očkuje v pěti velkokapacitních centrech v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě, Semilech a Jilemnici. Později otevřela Krajská nemocnice Liberec menší centra i ve svých nemocnicích v Turnově a Frýdlantu. V Liberci se očkuje i na EUC Klinice v centru města a ve zdravotním ústavu ve Vratislavicích nad Nisou. Další očkovací centra jsou ve sportovní hale v Tanvaldu na Jablonecku, sokolovně v Hrádku nad Nisou na Liberecku a v divadle v Novém Boru na Českolipsku. S otevřením dalšího se podle radního zatím nepočítá. „Zájem z některých míst by byl, ale všem odpovídáme, že za prvé kapacita musí být minimálně 200 denně v pracovních dnech a za druhé musíme mít na sto procent využité ty dosavadní, což zatím není," uvedl Richter.

V pěti páteřních velkokapacitních centrech jsou podle něj zatím schopni všechny zaregistrované zájemce očkovat do deseti dnů od přihlášení, z ostatních center jsou delší čekací lhůty ve Frýdlantu a Turnově. Lidem, kteří čekají na volný termín na očkování v Turnově a ve Frýdlantu a mají možnost dojet do jiného města, kraj doporučuje, aby se přeregistrovali jinam. Stejné doporučení kraj vydal i pro ty, kteří čekají na očkování u praktických lékařů. I pro ně je dávek vakcíny zatím málo a čekací lhůty jsou dlouhé.

K očkování se mohou od této středy hlásit lidé starší 55 let. V kraji bylo zatím očkováno přes 70 procent všech lidí starších 80 let, sedmdesátníků je očkováno přes dvě třetiny. V kraji byla očkována alespoň jednou dávkou necelá pětina jeho obyvatel.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, koronavirus, očkování, Liberecký, vakcína, Liberecký kraj, Vladimír Richter, ODS, Frýdlant, Turnov, Pfizer, BioNTech, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Denně v kraji naočkují asi tři tisíce lidí. Kapacity center přitom umožňují až dvojnásobek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.