Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kraj vloni ušetřil přes 151 milionů. Peníze posílí rozpočet záchranářů, umožní více oprav silnic nebo podporu muzeí

PR článek

Letošní rozpočet Libereckého kraje bude posílen o více než 151 milionů korun. Jde o peníze, které se povedlo ušetřit v minulém roce a tak ihned poputují na potřebné projekty, například na opravy silnic, na investice do škol nebo do oblasti zdravotnictví.

„Liberecký kraj i ve složitém roce 2020 dokázal podobně jako v minulých letech ušetřit, a to zejména díky vhodnému výběru dodavatelů, kontrole jejich odvedené práce či rušením zakázek. Požadavky resortů na rozdělení přebytku byly, jak to zpravidla bývá, o několik desítek milionů vyšší. Abychom však neohrozili vyrovnanost rozpočtu, nemohli jsme uspokojit žádosti ve všech oblastech. I tak mě ale velice těší, že si resorty nakonec mezi sebou mohou rozdělit bezmála 152 milionů korun,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky. 

Necelých 46 milionů korun poputuje na Resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti. Využity budou například na opravu střechy na liberecké strojní průmyslovky, statické zajištění jídelny gymnázia Dr. Randy v Jablonci nad Nisou či podporu činností dětí a mládeže a sportovní infrastruktury. 

Pro dopravu 40 milionů 

Resort dopravy získá navíc 40 600 000 korun, které využije na zajištění vlakové a autobusové obslužnosti, údržbu silnic, úpravu povrchů cyklostezek nebo inženýrskou činnost např. v Průmyslové zóně Liberec – Jih. 

Nezanedbatelnou částku ve výši 13 885 800 korun získal z uspořených peněz i resort zdravotnictví. Použij je zejména na zajištění provozuschopnosti Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje (ZZS LK). 

„ZZS LK dostane 13 885 800 Kč jako provozní příspěvek, který bude zapracován na posílení výnosů rozpočtu 2021. Základem je naše informace zřizovateli o ekonomice roku 2021, kdy je avizováno podfinancování čistého provozu a také potřeba narovnat chybějící finanční prostředky způsobené vyššími náklady vůči výnosům v roce 2020, tj. potřeba krytí zhoršeného hospodářského výsledku, zapříčiněného situací související s COVID,“ komentuje mluvčí záchranné služby Michael Georgiev a dodává: „Provozní náklady jsou určeny na běžný denní provoz ZZS LK, nejedná se o finanční prostředky na investice.“

Dostane i resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova, kam směřuje 12 500 000 korun. Peníze budou využity hlavně na vytvoření rezervy pro přípravu nových akcí financovaných z evropských zdrojů nebo na podporu projektu Liberecký kraj sobě. 

Peníze na památky i muzea

Resort sociálních věcí z úspor získá 9 500 000 korun například na financování poskytovatelů sociálních služeb či pokrytí části provozních nákladů příspěvkových organizací. Resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky navýší svůj rozpočet o 8 422 200 korun, které rovněž bude mít jako finanční rezervu na řešení opatření orgánů kraje nebo audit Agentury regionálního rozvoje.

Dostane se i na oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu, kde získají 8 192 000 korun, jež využijí třeba na obnovu ohrožených památek či podporu muzeí. Sedm a půl milionu korun poputuje také do rozpočtu resortu životního prostředí a zemědělství např. doplnění Fondu ochrany vod Libereckého kraje či podpora retence vody v krajině. Částka ve výši 5 000 000 korun

Bude z ušetřených peněz vyčleněna i pro resort hejtmana, kde poslouží výhradně na krizová opatření v rámci nouzového stavu. 

„Ušetřené finanční prostředky putují na konkrétní investiční záměry a projekty v různých oblastech. Počítáme i s rezervou na případná další krizová opatření a přípravu plánovaných akcí financovaných z evropských zdrojů. V roce 2019 ušetřil kraj 235,5 milionu, vloni si ušetřené peníze kvůli krizovým opatřením z důvodu koronaviru ponechal jako tzv. železnou rezervu,“ dodal hejtman Martin Půta.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Liberecký kraj, peníze, rozpočet, zzs lk, muzea, silnice, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, Zbyněk Miklík, Martin Půta, Agentura regionálního rozvoje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj vloni ušetřil přes 151 milionů. Peníze posílí rozpočet záchranářů, umožní více oprav silnic nebo podporu muzeí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.