Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

ANKETA: Příjmy většiny domácností během covidu zůstaly stejné, čtvrtině klesly

V době epidemie koronaviru se příjmy dvou třetin domácností nezměnily, pokles zaznamenala zhruba čtvrtina lidí a osmi procentům Čechů se příjem zvýšil. Údaje se během trvání protiepidemických omezení v zemi příliš nemění, vyplývá z dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Největší propad příjmů pociťují osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a také nezaměstnaní. Po první vlně epidemie v červnu, stejně jako v prosinci a únoru, byla situace obdobná, konstatovali autoři průzkumu.

Téměř tři pětiny domácností by podle vyjádření respondentů za současné situace dovedly vycházet s financemi více než půl roku. Pět procent domácností už teď s financemi nevychází a stejný podíl by vydržel nejdéle měsíc. Počet domácností, kterým stabilně nestačí peníze na pokrytí výdajů, se podle CVVM stabilně pohybuje okolo pěti procent. Doba, po kterou domácnost dokáže vycházet s příjmy, je logicky výrazně ovlivněna stávající příjmovou situací domácností a tím, zda se jí snížily příjmy, dodali sociologové.

CVVM zjišťoval i názory veřejnosti na uzavření všech škol, s nímž minulý měsíc souhlasila třetina dotázaných, zatímco dvě třetiny s tímto opatřením proti šíření koronaviru v dubnu nesouhlasily. Nesouhlas s případným zavřením škol při zhoršení epidemické situace v zářijovém průzkumu uvedla jen přibližně polovina lidí, což i při odlišné situaci podle analytiků svědčí o výrazném posunu veřejného mínění.

Distanční výuku podle svého vyjádření zvládá více než polovina rodičů snadno, dvě pětiny obtížně, zbytek neuměl situaci posoudit. Proti září minulého roku se hodnocení mírně změnilo - o šest procentních bodů přibylo rodičů, kteří hodnotí zajištění výuky jako 'velmi snadné' a o sedm procentních bodů se snížil podíl rodičů, kteří uvedli odpověď 'spíše obtížné'.

Průzkum CVVM se uskutečnil na přelomu března a dubna a zúčastnilo se ho 1025 lidí.

Jak se změnily příjmy vaší domácnosti v době epidemie koronaviru?

Celkem hlasovalo0 čtenářů

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky covid, příjmy, domácnosti, Centrum pro výzkum veřejného mínění, průzkum, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Kučera

Jak vlastně daleko má ten článek od žurnalistiky (nedejbože placené čtenáři) k hoaxu? Jistě, od mě je to jen hate nemocného člověka :-D Ale co, taky je to na "h". No třeba jednou čtenáři budou přemýšlet hlavou.

Pátek, 7. května 2021, 17:09Odpovědět

Petr Kučera

Tisíc lidí v průzkumu? Z nějakého sídliště? Z Liberce? Z kraje? V anketě na webu? Bože, za co :-D Tahle statistika je dobrá jako scénka od Holzmanna s kuřetem. Centrum vypatlanosti v makovici.

Pátek, 7. května 2021, 17:00Odpovědět

ANKETA: Příjmy většiny domácností během covidu zůstaly stejné, čtvrtině klesly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.