Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dnešní rozvolnění způsobí růst mobility, s dalším zmírněním opatření počkejte, radí odborníci

Rozvolňujte konzervativně, varuje vládu Mezioborová skupina pro epidemické situace. Podle jejich dnešního vyjádření doporučují vládě nepřidávat do příští vlny zmírnění protiepidemických opatření další změny.

Návrh dalšího rozvolňovacího balíčku, ke kterému by mělo dojít při týdenním počtu 75 případů na 100 tisíc obyvatel, byl otevřít zahrádky, hromadné akce venku a ubytování při snížené kapacitě. Za určitých podmínek skupina souhlasí i s ukončením rotační výuky od 17. května, kterou žádal premiér Andrej Babiš (ANO), ale jen na základních školách. 

„Rozvolnění od 10. května pravděpodobně způsobí růst mobility, je proto žádoucí vyčkat s dalšími změnami do té doby, než bude patrné, jak velký tento efekt bude,“ uvedla skupina. Podle ní je třeba vyhodnotit jeho vliv za deset až 14 dní. Vláda ale už dříve avizovala, že by k této vlně zmírnění opatření mělo dojít zřejmě 17. května.

Obnovení běžné výuky

Premiér minulý týden uvedl, že bude žádat obnovení běžné výuky ve školách včetně středních také od příštího pondělí. Skupina MeSES souhlasí, že by se mohla rotační výuka, tedy týden ve škole a týden z domova, ukončit pro ty skupiny dětí, které mají za sebou nejméně dva týdny v rotačním režimu. Podmínkou by bylo také testování antigenními testy dvakrát týdně nebo PCR jednou za dva týdny.

Zároveň by podle ní neměla končit v krajích, kde je incidence vyšší než 100 případů na 100 tisíc obyvatel za sedm dní a reprodukční číslo, tedy průměrný počet dalších lidí, kteří se nakazí od jednoho pozitivně testovaného, se tam dlouhodobě nedrží pod hodnotou jedna.

Podmínka stovky případů by tak zatím vylučovala otevřít v běžném režimu školy na Vysočině, v Moravskoslezském, Zlínském, Jihočeském a Ústeckém kraji. Reprodukční číslo bylo v minulých dnech nad hodnotou jedna v Karlovarském kraji, kde se objevilo větší ohnisko. Do středních škol by se studenti měli podle MeSES vrátit nejdříve na rotační výuku.

Hromadné akce radí MeSES v květnu a červnu povolit jen venku a pro sedící diváky. Sedadla musí být číslovaná, aby hygienici mohli trasovat kontakty nakažených. V maximální míře by se také podle nich mělo využívat potvrzení o očkování, negativním testu nebo nákaze prodělané v posledních 90 dnech.

Obchody mají opět otevřeno

Zatím poslední vlna rozvolňování proběhla dnes, kdy se v celém Česku opět otevírají všechny zbývající obchody a některé další provozovny služeb, které byly dosud uzavřené kvůli epidemii nemoci covid-19. Kromě maloobchodu se mohou otevřít třeba opravny obuvi, autobazary, autosalony, lanovky, solária, hodinářství, zlatnictví či truhlářství nebo cestovní kanceláře. 

Už od ranních hodin hlásí některé obchody fronty zákazníků čekajících na umožnění vstupu do obchodů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto redakce

Štítky vláda, koronavirus, opatření, rozvolnění, obchod, Andrej Babiš, ANO 2011, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnešní rozvolnění způsobí růst mobility, s dalším zmírněním opatření počkejte, radí odborníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.