Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Očkovací centrum v České Lípě se přesune do areálu nemocnice. Doposud bylo v kulturním domě

Na konci měsíce se přesune českolipské očkovací centrum z Kulturního domu Crystal do areálu nemocnice. Díky tomu se zvýší i kapacita až na 800 očkovaných denně.

Upravené prostory očkovacího centra by měla nemocnice převzít 24. května a o týden později v pondělí 31. května tam chce začít očkovat. Kapacita se také zvýší ze současných 500 až 600 očkovaných denně až na 800, řekl ČTK ředitel Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa Pavel Marek.

Na Českolipsku jsou velkokapacitní očkovací centra v České Lípě a v Městském divadle v Novém Boru, kde očkování zajišťuje cvikovská léčebna respiračních nemocí. Denně tam vakcínu dostane až 200 lidí. „Od začátku jsme věděli, že v červnu začne rekonstrukce vstupu Kulturního domu Crystal. Jistě by to šlo obejít, protože se dělá jen rekonstrukce vstupu, daly by se využít zadní vchody. Nicméně nás to stojí nějaké peníze za pronájem a my máme takzvanou polní nemocnici, budovu bývalých garáží, kterou jsme už loni upravili pro potřeby covidové krize," řekl Marek.

Z bývalých garáží mimo hlavní budovu postavili loni na jaře covidovou jednotku se dvěma lůžky s možností umělé plicní ventilace a deseti lůžky standardními. Nešlo o skutečnou polní nemocnici, pacienti tam čekali na výsledky covidových testů, českolipská nemocnice totiž nemá plicní oddělení, kde by je mohla izolovat. Budova ale nebyla podle Marka dotažená z pohledu některých hygienických a zdravotnických předpisů. „Takže jsme se před třemi týdny rozhodli, že to dotáhneme a schválili jsme si investici zhruba jeden milion korun na vybudování očkovacího centra," dodal.

Rekonstrukci vstupní části Kulturního domu Crystal připravuje radnice už několik let. „Chceme zrekonstruovat toalety, celý vestibul a předvstupní část kulturního domu. Opravujeme Jiráskovo divadlo, které bude uzavřeno letos a ještě příští rok. Návštěvníkům, kteří budou za kulturou chodit pouze do kulturního domu, bychom tam chtěli nabídnout příjemné prostředí," řekla již dříve ČTK českolipská starostka Jitka Volfová. Projekt úprav podle ní připravil architekt Jiří Janďourek ve spolupráci s Jiřím Suchomelem, který stál před lety i v čele týmu, jenž moderní stavbu kulturního domu navrhnul. V rozpočtu na to má město připraveno 20 milionů korun, hotovo má být do konce září, aby mohl Crystal od října znovu sloužit kultuře, pokud to pandemie dovolí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto nemcl.cz

Štítky ČR, koronavirus, očkování, Česká Lípa, nemocnice, kulturní dům, očkovací centrum, Kulturní dům Crystal, Pavel Marek, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., okres Česká Lípa, Nový Bor, Jitka Volfová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Očkovací centrum v České Lípě se přesune do areálu nemocnice. Doposud bylo v kulturním domě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.