Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Letošní zimu nepřežilo 15 procent včelstev, zjistili olomoučtí vědci

Letošní zimu nepřežilo v České republice necelých 15 procent včelstev. To je méně než v předešlých letech, přesto většina včelařů hodnotí produkci medu jako podprůměrnou nebo nízkou.

Vyplývá to z unikátního průzkumu expertů z katedry biochemie a katedry geoinformatiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. „Podle dotazníků od 1745 respondentů máme letos informace o 26 592 včelstvech. V souhrnu za celou Českou republiku činily letošní ztráty produkčních včelstev 14,5 procenta. Na rozdíl od předchozího ročníku, kdy české včelaře potrápily rozsáhlé úhyny, byly letošní ztráty z celkového pohledu nižší," přiblížil Jiří Danihlík z katedry biochemie, podle kterého se letošní ztráty pohybují na úrovni ztrát před dvěma a čtyřmi roky. 

Na průzkumu COLOSS: Monitoring úspěšnosti zimovaní včelstev se odborníci z katedry biochemie a katedry geoinformatiky podílejí už poosmé. 

O něco poklesl také počet včelařů, kteří přišli o všechna svá včelstva. Přesto i letos 8,2 procenta respondentů zaznamenalo více než poloviční ztráty.

Největší úhyny hlásí včelaři v Pardubickém kraji a v Kraji Vysočina.

"Respondenti, kteří zaznamenali vysoké úhyny, uvádějí, že na stanovištích se v období kolem září a října vyskytovala intenzivní loupež mezi včelstvy. Zvýšené úhyny pak postihly i okolní včelaře, někdy i celé organizace. Jako příčiny včelaři označují varroózu, hlad nebo virózy. Několik případů referuje i o otravách včelstev během květu řepky,“ podotkl Danihlík.

Rozsáhlé úhyny se opakují jednou za dva až tři roky

Poprvé se průzkum ptal včelařů také na jejich spokojenost s produkcí medu. „Záměrně se neptáme na průměrný medný výnos, ale na subjektivní názor včelařů. Loňský medný výnos hodnotilo 26 procent chovatelů jako spíše podprůměrný a 39 procent jako nízký. Dlouhodobé sledování této problematiky nám poskytne zajímavá data, která budeme moci vyhodnotit v kontextu krajinných změn a z nichž budeme moci v budoucnu odvodit trendy,“ vysvětlil Jan Brus z katedry geoinformatiky.

Výzkumy olomouckých vědců potvrdily, že rozsáhlé úhyny včel se v Česku opakují v průměru jednou za dva až tři roky. Před časem experti zprovoznili unikátní interaktivní mapu České republiky na adrese https://colosscz.webnode.cz/ztraty-vcelstev/ s údaji o ztrátách včelstev v jednotlivých regionech, hustotě zavčelení či průměrné produkci medu na jedno včelstvo.

„Ve spolupráci s našimi výzkumnými partnery pokračujeme ve výzkumu imunity včel. Letos se zaměříme na odolnost vůči virům. Tomuto tématu se také budeme věnovat při vzdělávání včelařů. A protože chovatelé včel stále častěji používají kyselinu šťavelovou, máme v plánu prověřit její vliv na zdraví včel při různých typech aplikace,“ dodal Danihlík.

V Česku je v současné době evidováno zhruba 696 000 včelstev a bezmála 61 000 včelařů. Data za Českou republiku každoročně dostává mezinárodní asociace COLOSS. Podrobnosti lze najít na adrese www.coloss.cz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky včela, včelstvo, včelař, med, průzkum, Univerzita Palackého, Olomouc, včelařství, Česko, Univerzita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého, Pardubický kraj, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní zimu nepřežilo 15 procent včelstev, zjistili olomoučtí vědci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.