Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zablokovala Šalďák kvůli klimatické krizi, odvlekla ji policie. Bojím se o nás, řekla

Členka ekosociálního hnutí Extinction Rebellion v pondělí odpoledne na necelou čtvrthodinu částečně zablokovala dopravu na Šaldově náměstí. Zuzana Žežulková Maličká si klekla na přechodu ve směru do Palachovy ulice. Z místa odmítla odejít, po příjezdu ji odvlekla policie. Blokádou chtěla protestující upozornit na neřešenou klimatickou krizi.

„Jsem zděšená z toho, jak bude lidstvo trpět v důsledku klimatické krize,“ stálo na jejím transparentu. Protestující se tak podle hnutí snažila informovat okolí o tom, že klimatická krize bude mít závažné dopady na životy každého z nás, pokud zásadně nezměníme své jednání.


„Bojím se o budoucnost svých dětí. Bojím se o nás o všechny, protože i nám hrozí nedostatek jídla, vody či úplný kolaps společnosti. Není to fikce - vědci se nás snaží varovat už dlouhá léta. Přesto jsou vůči tomu vlády po celém světě slepé. Vidím tento svůj čin jako poslední možnost, jak na tento problém upozornit,“ řekla ke svému činu Zuzana Žežulková Maličká, farmářka a matka dvou dětí.

Její protest probíhal relativně v klidu, lidé si ji fotili a natáčeli. Po pár minutách ji z přechodu odtáhla policie, která ženu po odmítnutí uposlechnutí výzvy k opuštění silnice odvezla na stanici k podání vysvětlení. 


Liberecký protest byl součástí již osm týdnů probíhající celorepublikové kampaně hnutí Extinction Rebellion, kdy si každý týden nejméně jeden člověk kdekoliv v republice podobným způsobem sedne do silnice až do svého odstranění policií ve snaze upozornit na katastrofickou hrozbu klimatické krize. V minulosti se například odehrála v Praze, Brně, Ostravě či Mladé Boleslavi, kde se jí dostalo mimořádné pozornosti, když se jiná aktivistka k silnici přilepila.

Hnutí upozorňuje na to, že člověkem způsobené změny klimatu budou mít za následky sucha, povodně, vlny veder, extrémy počasí a další jevy, které katastrofálně dopadnou na nás všechny, Českou republiku nevyjímaje.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Extinction Rebellion

Štítky protest, Liberec, klimatická krize, Extinction Rebellion, policie, Extinction Rebelion, silnice, Česko, Praha, Brno, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zablokovala Šalďák kvůli klimatické krizi, odvlekla ji policie. Bojím se o nás, řekla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.