Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Wonka se podle soudu v Liberci nedopustil trestného činu, když ve vězení odmítl pracovat

Disident Pavel Wonka se podle Okresního soudu v Liberci nedopustil trestného činu, když v roce 1987 odmítl ve věznici v Liberci - Minkovicích pracovat. Usnesení soudu ale není zatím pravomocné, informoval obhájce Lubomír Müller. „Paní soudkyně rozhodla takzvaně od stolu. To znamená, že nebylo nařizováno jednání, ale vyhodnotila na základě listinných důkazů," uvedl.

Pavel Wonka je označován za posledního politického vězně komunistického režimu v Československu, který zemřel ve vězení. O očištění jména Pavla Wonky usiluje již řadu let jeho bratr Jiří Wonka. Řadu předchozích rozsudků se mu podařilo zrušit.

V tomto případě byl Pavel Wonka v roce 1987 odsouzen k 21 měsícům pro trestné činy pobuřování a útoku na veřejného činitele. Ve věznici v Minkovicích ale odmítl pracovat s odůvodněním, že jeho odsouzení je od samého počátku (ex tunc) nezákonné, a tudíž nikdo není oprávněn na něm pracovní povinnost vyžadovat. Za toto odmítnutí mu hrozil další trest pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí.

Ještě před vynesením rozsudku ale Wonka zemřel, což bylo důvodem k zastavení trestního stíhání v této kauze. Obnovou řízení usiloval Jiří Wonka o to, aby jako důvod k zastavení trestního stíhání bylo, že se jeho bratr nedopustil žádného trestného činu, když v minkovické věznici odmítl pracovat, nikoli to, že zemřel. „To je z hlediska mravního zásadní rozdíl," dodal Müller. Liberecký soud jim nyní v tomto dal za pravdu, i když zatím jen nepravomocně.

Pavel Wonka byl před listopadem 1989 za své názory a činnost perzekvován a několikrát skončil ve vězení. Zemřel v královéhradecké věznici 26. května 1988 za nevyjasněných okolností. Zpráva o Wonkově úmrtí vyvolala pobouření i ve světě. Za Wonkovu smrt nebyl nikdo potrestán. Předloni Wonku soud v Náchodě rehabilitoval za třítýdenní vazební věznění a trestní stíhání z dubna roku 1988. Letos trutnovský okresní soud uzavřel případ jeho stíhání z roku 1981 za údajné neoprávněné vniknutí do bytu tchyně. Dospěl k závěru, že se Wonka nedopustil porušování domovní svobody.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pametnaroda.cz

Štítky soud, historie, Wonka, Liberec, Pavel Wonka, trestný čin, věznice, Lubomír Müller, Komunistické Československo, trestní stíhání, Sametová revoluce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Wonka se podle soudu v Liberci nedopustil trestného činu, když ve vězení odmítl pracovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.