Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Cirk-UFF bude! Přiveze i akrobaty z Cirque du Soleil

PR článek

Euforická událost, festival nového cirkusu Cirk-UFF, který každoročně láká na přelomu května a června do podkrkonošské metropole Trutnova rodiny z celé republiky i fanoušky žánru doslova z celého světa, se uskuteční i letos. Organizátoři šli tentokrát do risku, protože v době rozhodování, zda ano či ne, nebylo ještě jasné nic. Risk se jim ale vyplatil. Se svými novinkami se představí česká novocirkusová špička, perličkami budou zahraniční performeři včetně třeba uhrančivé akrobatky Thuly Moon Martin, známé především z Cirque du Soleil.

Dle slov zakladatele a ředitele festivalu Libora Kasíka si budou Thulu mnozí diváci pamatovat z premiéry americké show Filament, která s velkým úspěchem proběhla na Cirk-UFFu před šesti lety. „Ano, je to ta okouzlující závěsná akrobatka. Její samotná přítomnost na jevišti a k tomu neuvěřitelné výkony, jsou elektrizující, strhující,“ poznamenal Libor Kasík s doplněním, že její letošní účinkování je tak trošku šťastná náhoda. „Před pár dny jsem měl videohovor s akrobatem, režisérem a producentem Joe Pinzonem z Los Angeles, který mi říkal, že se Thula zdržuje momentálně doma, na Havaji. Tak jsem jí napsal a jaké bylo moje překvapení, když mi sdělila, že 29. května letí do Berlína. To už by byl hřích jí nepozvat,“ nastínil Libor Kasík.

Festival již od svého prvního ročníku zve špičkové zahraniční soubory. V onom roce 2011 to byl třeba slavný francouzský soubor Akoreacro, který se 4 roky nato vrátil do Česka na pozvání Plzně, tehdejšího hlavního města evropské kultury. I letos měl být hlavní hvězdou festivalu trhák jak po stránce kvality, tak atraktivity.  A protože se trutnovští specializují v posledních letech na Austrálii, chystají třeba australskou cirkusovou školu, oním trhákem měl být přední australský soubor Circa. Ten však kvůli omezením cestování v souvislosti s covidem dorazit nemohl. „Náhrada ovšem bude plnokrevná. Kromě Thuly Moon Martin už se moc těším na show s názvem Fisura, kterou předvedou Chilané, kteří před pár lety způsobili poprask v trutnovských ulicích, když obírali řidiče o jejich tašky a nejrůznější propriety,“ vzpomíná Libor Kasík.

Cirk-UFF je rovněž každoroční přehlídkou toho nejlepšího, co vzniká na domácí novocirkusové scéně. „Letos nás čekají hned čtyři premiéry. Největší zájem čekám o show Konkurz, kterou právě připravují – a připravovali i v našem Uffu (unikátní moderní polyfunkční divadlo, v němž Cirk-UFF probíhá, pozn. redakce) oblíbení Loseři (Losers Cirque Company, pozn. redakce), ale mnoho lidí už se mě ptá taky na novinku Squadry Sua Bezdéčka a na Voyerky Cirkusu TeTy.“ Nastínil přehled letošních premiér Libor Kasík.

Poněkud složitější situace ohledně začátku festivalu je již vyjasněna, začíná se ve středu 2. 6. právě premiérou Konkurzu Losers Cirque Company, která se odehraje ještě jednou, ve čtvrtek. Festival pak začne gradovat tradičně v pátek a vrcholit bude v sobotu a v neděli 6. června. „Jestli spustíme i připravený koncert a party ještě uvidíme podle aktuální situace,“ naznačil osud tradičního doprovodného programu festivalu Libor Kasík s doplněním, že mnoho z venkovního programu je zdarma a vstupenky na vnitřní program, který probíhá v Uffu a v přilehlém šapitó, je již teď možno kupovat online na webech cirkuff.cz a uffo.cz, a samozřejmě přímo na místě.

Ohodnoť článek

Foto Miloš Šálek

Štítky Cirk-UFF, Trutnov, kultura, ČR, Thula Moon Martin, festival, Cirque du Soleil, Libor Kasík, Moon Martin, premiéra, akrobacie, Losers Cirque Company, Austrálie, Česko, Berlín, Los Angeles

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cirk-UFF bude! Přiveze i akrobaty z Cirque du Soleil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.