Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hrubý Rohozec, Grabštejn i Sychrov. V kraji se otevřou další památky

V Libereckém kraji se příští týden otevřou veřejnosti další hrady a zámky. Návštěvníci po dlouhé době zavítají na Lemberk, Zákupy, Sychrov i Hrubý Rohozec. K nim se o víkendu přidá Grabštejn a Frýdlant.

Dosud jsou možné jen individuální prohlídky, což umožnilo zahájit sezonu jen hradům Trosky a Valdštejn v Českém ráji, Bezdězu u Máchova jezera a Lipý v České Lípě. Od příštího pondělí jsou možné skupinové prohlídky pro nejvýše deset osob, nebo až pro 30 lidí, kteří se prokážou bezinfekčností. „Těšíme se na návštěvníky, už nám to opravdu chybělo," řekl regionální ředitel Národního památkového ústavu a kastelán a Sychrově Miloš Kadlec. Sychrovský zámek se otevře v pondělí, obě prohlídkové trasy jsou doplněné o drobné předměty z depozitářů.

O den později první návštěvníky přivítá zámek Lemberk v Jablonném v Podještědí, na jehož základní prohlídkový okruh se do budoáru vrátila zrestaurovaná sedací souprava a nově bude vystavený gobelín z roku 1750 původem z Francie. V úterý se otevře také zámek Hrubý Rohozec v Turnově, kde řemeslníci za 2,5 milionu korun opravují římsy a okapové svody ve vnitřním nádvoří.

„Jak máme na nádvoří lešení, tak je pondělí vyhrazeno na jeho posouvání, takže začneme v úterý," uvedl kastelán zámku Petr Holub. Kvůli stavebním pracím otevření na úterý chystá i zámek Zákupy na Českolipsku, pokračuje tam oprava střechy. „Hlučnější práce, kdy se třeba shazuje krytina, směřujeme na pondělí, aby to nerušilo od úterý do neděle při prohlídkách," uvedl kastelán zámku Vladimír Tregl. Práce na prohlídky podle něj nebudou mít vliv. „Žádné omezení tam není, jen lidi nebudou mít atraktivní fotku, protože v průčelí zámku je lešení," dodal.

Pracuje se i na hradu Grabštejn u Hrádku nad Nisou na Liberecku, proto tam první návštěvníky přivítají až příští sobotu. „Začala rekonstrukce malého horního nádvoří, takže nám nestihnou dřív udělat základy stavby. Je to náročné, hluk, prach, takže by to pro lidi nebylo úplně komfortní," uvedla kastelánka Věra Ozogánová. Na nádvoří se návštěvníci nedostanou celou sezonu, upravený je kvůli tomu základní okruh, který je spojený s prohlídku archeologické expozice či kaple. Nová je dětská prohlídka.

V sobotu 5. června se poprvé letos veřejnosti otevře také zámek Frýdlant na Liberecku, dříve to nejde kvůli natáčení pohádky pro Českou televizi. I kastelánka zámku Jana Pavlíková se ale už na návštěvníky těší. „Bude to příjemné, když už tady budou zase lidé chodit a koukat. Letos je to dost dlouhé," řekla. Na zámku je doplněná obrazárna, kam byly přidané restaurované obrazy dřívějších frýdlantských majitelů panství.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto cesky-raj.info

Štítky ČR, památky, Liberecký, kultura, hrad, zámek, Sychrov, Grabštejn, Liberecký kraj, nádvoří, purkrabí, Frýdlant, Lemberk, Hrubý Rohozec, Zákupy, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrubý Rohozec, Grabštejn i Sychrov. V kraji se otevřou další památky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.