Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bazén zavřený nezůstane. Ještědská sportovní prodlouží výpověď až na září

Vypadalo to, že bazén po rozvolnění zůstane nadále zavřený, současný provozovatel totiž chtěl koncem května skončit. Problém se ale nakonec podařilo zažehnat, Ještědská sportovní zůstane až do konce září a skončí až potom. Město tak získá čas na vyřešení situace.

Město musí podle primátora najít způsob provozování bazénu. „S vysokou pravděpodobností založíme společnost, která bude dál provozovat bazén do jeho rekonstrukce," řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK). Rozsáhlá modernizace areálu by měla začít příští rok, vyžádá si asi přes 700 milionů korun.

Současný provozovatel smlouvu vypověděl na konci března v důsledku nuceného uzavření kvůli koronaviru. Ztrátový provoz neměl z čeho platit, bazén je zavřený od poloviny prosince. „Náklady ale zůstaly. Nikdo tam sice není, ale úpravny vody a všechno další musí běžet dál," řekl na konci března provozovatel Jan Švec. Ročně provoz bazénu stojí podle primátora kolem 40 milionů, město před covidem ročně přispívalo mezi 12 až 14 miliony. Zámečník uvedl, že budou s Ještědskou sportovní jednat o dalších kompenzacích k pokrytí ztrát v důsledku koronavirové epidemie.

Dalším provozem bazénu se mělo zabývat zastupitelstvo, z jednání byl ale bod po dohodě s provozovatelem stažen. V návrhu byly tři varianty dalšího osudu bazénu. Uzavření do rekonstrukce, navýšení dotace současnému provozovateli nebo provozování vlastní společností.

Smlouvu s Ještědskou sportovní na pronájem bazénu na Tržním náměstí má radnice od roku 2000. O její zachování město usilovalo, protože současný provozovatel dokáže zřejmě jako jeden z mála v bazénu udržovat v provozu zastaralé technologie. S nahrazením se počítá až při chystané modernizaci. Podle primátora není vyloučené, že služeb JSS využije i případná společnost města.

„Zdali například nabídne zaměstnancům dnešního provozovatele přejít pod naši městskou společnost nebo některé subdodávky, například nějaké provozní nebo servisní služby by třeba mohla provádět původní společnost," dodal Zámečník.

Liberecký plavecký areál podle návrhu architekta Pavla Švancera má ročně běžně kolem 350 000 až 400 000 návštěvníků, loni jich kvůli pandemii bylo výrazně méně. Bazén byl zavřený na základě vládního nařízení dva a půl měsíce na jaře, další týdny na podzim a znovu od poloviny prosince. Vnitřní bazény se mají otevřít od poloviny června. V areálu jsou tři bazény včetně padesátimetrového, dva tobogany, vířivky, skluzavka, sauny, Kneippův chodník a další atrakce.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bazén Liberec

Štítky rekreace, koronavirus, Liberec, bazén, primátor, Jaroslav Zámečník, Starostové a nezávislí, Jan Švec, Pavel Švancer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bazén zavřený nezůstane. Ještědská sportovní prodlouží výpověď až na září  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.