Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Chystáte se napustit bazén? Nejlepší je objednat si cisternu s vodou, klasická přípojka to nemusí vydržet

Ačkoliv tomu počasí zatím neodpovídá, sezóna koupání se pomalu blíží. Spousta domácností bude řešit napuštění bazénů. Většina těchto lidí bere vodu z běžné přípojky, což je chyba. Tyto zdroje vody nejsou dimenzované na tak velký odběr. Vodárny doporučují napouštět bazén postupně, nebo si rovnou nechat dovést vodu cisternou.

Odběr vody z přípojky rozložme do více dní  

Klasická vodní přípojka není dimenzovaná na rychlý odběr velkého množství vody. Napouštěním bazénu tak můžeme způsobit nemalé komplikace nám, ale i sousedům a lidem v okolí. Pokud se i přesto rozhodneme využít tento způsob napuštění do bazénu, měli bychom ho plnit postupně a ideálně několik dní.  

Pro příklad; průměrná denní spotřeba vody pro čtyřčlennou domácnost je zhruba 400 litrů. Do průměrného bazénu se vejde zhruba 15 tisíc litrů. Jde tak o okamžitou spotřebu pro 150 lidí.  

„Pokud tak v jedné obci napouští o víkendu své bazény více domácností, enormně naroste spotřeba celé obce. Tato změna většinou způsobí i změnu tlaku a proudění v potrubí. Voda pak může téct v celé obci pomalu nebo je zakalená, protože se uvolňují usazené sedimenty uvnitř potrubí,“ říká ředitel Vodohospodářské obchodní společnosti Richard Smutný

Na cestě od zdroje až do kohoutků v naší domácnosti je několik takzvaných zásobníků. Většinou jde o zhruba dva vodojemy s kapacitou kolem 150 metrů krychlových vody. Ty stačí pro běžný odběr. Pokud však bazén napustíme najednou, vyčerpáme velké množství, které bude chybět jinde.  

„Nedávno jsme v jedné obci řešili nenadálý velký odběr vody - přes 50 metrů krychlových za víkend. Vedoucí střediska zmobilizoval pracovníky, protože se zdálo, že je na trase havárie a bylo třeba ji urychleně najít. Nakonec se po vytrasování odběru zjistilo, že si jedna rodina napouštěla 60kubíkový bazén,“ říká ředitel společnosti.  

Jak správně bazén naplnit?  

Aby napouštění bazénu nezpůsobovalo komplikace vodárnám ani okolním sousedům, je třeba dodržovat určitý postup. Nejlepší je pomalý odběr mimo špičku. Tedy během noci mezi 21:00 a 5:00. Vždy je lepší bazén napouštět v týdnu. 

Nejideálnější variantou je objednat cisternu s vodou, která dojede až k bazénu. Řadu lidí odrazuje vysoká cena a malá časová flexibilita. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto moerschy | Pixabay

Štítky bazén, voda, přípojka, cisterna, léto, napouštění, postup, komplikace, odběr, chata, dům, zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chystáte se napustit bazén? Nejlepší je objednat si cisternu s vodou, klasická přípojka to nemusí vydržet  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.