Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Teplárny v Česku ohrožuje masivní zdražení emisních povolenek. Obecní teplo přitom už nyní často nahrazují tepelná čerpadla

Během jara letošního roku došlo v Evropské unii k dramatickému zvýšení ceny emisních povolenek. Ceny se poprvé přehouply přes hranici 50 euro za tunu vypuštěného CO2. Teplárny po celém Česku bijí na poplach, stoupající ceny povolenek jsou pro ně neúprosné. Větší zdražení tepla si nemohou dovolit, hrozí totiž hromadné odpojení domácností od dodávek tepla. Majitelé domů hledají alternativní řešení a stále častěji je nachází v tepelných čerpadlech.

Dopad na teplárny může být drtivý

Jen od začátku letošního roku stouply ceny za emisní povolenky v EU o padesát procent. Skokový nárůst cen přitom neznamená obrovské zvýšení nákladů jen pro uhelné elektrárny, ale i český teplárenský průmysl.

„Je to katastrofa,” okomentoval pro server Seznamzprávy.cz šéf výkonné rady Teplárenského sdružení Tomáš Drápela. „Teplárny se budou zavírat, cena povolenky už od 48 eur je pro ně neúnosná. Nějakou dobu je mohou dotovat akcionáři, ale těžko to někdo bude dělat dlouhodobě,“ dodal.

Teplárny už nyní často balancují na hraně ekonomické udržitelnosti. Zdražit si podle Drápely nemohou dovolit, hrozí totiž hromadné odhlašování domácností ze systému centrálního zásobování teplem. To by pak mělo za následek rozpad celého systému. 

Co dům, to specifické řešení

Byť zatím ne v masovém měřítku, decentralizace tepelných řešení domácností probíhá již delší dobu. Vedle plynových či kondenzačních kotlů lidé v posledních letech stále častěji volí tepelná čerpadla. Jejich hlavní výhodou je totiž efektivní nastavení systému přesně podle vlastností budovy a potřeb jejich majitelů.

„Každá budova je unikát. A proto vyžaduje unikátní tepelné řešení,” říká Michal Fiala, jednatel společnosti KUFI INT, která je výrobcem a dodavatelem tepelných čerpadel AC Heating„Podle dispozic budovy je možné vytvořit takový systém tepelných čerpadel a případných záložních zdrojů, který sníží energetickou náročnost a přitom zajistí maximální účinek,” vysvětluje Fiala. 

Obrovskou předností tepelných čerpadel je také životnost až desítky let. „Návratnost investice do celého systému se přitom pohybuje v jednotkách roků,” doplňuje Fiala. Díky tomu představují tepelná čerpadla nejen efektivní způsob tepelného řešení, ale i velmi výhodnou ekonomickou investici.

Případová studie Děčín

Smysluplnost investice do tepelných čerpadel představuje Fiala na příkladu bytového domu v Děčíně. Vlastníci tamějšího zatepleného domu se sedmi patry a dvaatřiceti byty se rozhodli pro systém tepelných čerpadel. 

„Na základě údajů o parametrech domu a jeho spotřebě jsme navrhli kaskádu 3 tepelných čerpadel, které jako bivalentní zdroj doplňuje jeden elektrokotel. Dostatečné množství teplé vody pak zajišťují tři zásobníky, každý o objemu 750 litrů,” popisuje odborník na tepelná čerpadla Jiří Polívka.

Výsledkem byla úspora oproti původním nákladům na topení a ohřev vody až o 51 %. Návratnost dvou milionové investice se díky tomu bude pohybovat v rozmezí osmi až devíti let. „Pokud si vlastníci bytů vezmou na investici úvěr, přeplatky z úspor jim slouží k úhradě splátek,” vysvětluje Polívka. „Pokud však vstupní investici pokryjí vlastními zdroji, nový systém vytápění se jim začne vracet od prvního dne,” dodává.

Chytrý monitoring a dálková diagnostika

Další výhodou tepelných čerpadel je účinný monitoring a diagnostika tepelného obvodu. „Spolu s instalací tepelného systému je u nás standardem zavedení dispečinku a automatické dálkové diagnostiky, kterou jsme vyvinuli speciálně pro instalace na bytových domech,” přibližuje Fiala.

Dispečink umožňuje monitorovat celý topný zdroj i jednotlivé prvky otopné soustavy a předávat data do centrálního serveru. Nepřetržitá analýza dat pak umožňuje kontrolovat bezchybný chod a hlavně zajistit efektivní individuální nastavení otopného systému.  Vše přitom funguje automaticky a bezobslužně. Svůj domov tak mohou lidé s klidem svěřit do našich rukou a pak už si jen užívat teplo a s ním spojené finanční úspory,” uzavírá.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky teplárny, zdražení, emisní povolenky, tepelná čerpadla, kufi int, ac heating, tepelné čerpadlo, teplo, emisní povolenka, Česko, Evropská unie, Jiří Polívka, Děčín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplárny v Česku ohrožuje masivní zdražení emisních povolenek. Obecní teplo přitom už nyní často nahrazují tepelná čerpadla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.