Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Soutěž na centrum urgentní medicíny vyhlásí na podzim. Stavba by měla začít na jaře

Výstavba centra urgentní medicíny (CUM) by měla začít na jaře. Zhotovitele šestipodlažního pavilonu za více než 3 miliardy bude liberecká nemocnice hledat nejspíše na podzim.

Technický ředitel nemocnice Jan Rais uvedl, že pro nový pavilon mají vydané stavební povolení a nyní se pracuje na posledním kroku před vypsáním zakázky, což je prováděcí dokumentace.

Podle něj budou případné zájemce o zakázku informovat už v červenci vydáním takzvaného předběžného oznámení. „S tím, že po dokončení dokumentace se vlastní soutěž spustí na podzim letošního roku a během příštího roku by měla být podepsána smlouva a stavba zahájena," řekl Rais.

Výstavba urgentního centra by měla trvat do roku 2025 a jeho součástí bude i vybudování parkovacího domu. Šestipodlažní nemocniční pavilon by měl mít na délku zhruba 120 metrů, na šířku asi 40 metrů a 27 metrů do výšky. Budou v něm centrální operační sály, laboratoře i lůžková část. V parkovacím domě s vjezdem z Jablonecké ulice bude 330 míst pro auta.

Nemocnice nový pavilon nutně potřebuje. Chybí jí jednotný příjem, ale také dostatečný prostor k parkování. Práci zdravotníků navíc komplikuje roztříštěnost areálu. Nemocnice působí ve 38 nemovitostech, z toho 14 je starších sta let, třeba pavilon chirurgie postavili před 80 lety. Nejmladší budovou je lékárna, i ta je stará přes 30 let. Od roku 1978 nemocnice nepostavila žádnou novou budovu, jen je opravuje, případně rozšiřuje.

Podstatnou část nákladů za výstavbu zaplatí Liberecký kraj, který je majoritním vlastníkem nemocnice. Vezme si na to i úvěr. Půjčit si chce 1,3 miliardy korun se splatností na deset let. Nabídky mohou banky předkládat do konce letošního listopadu. Na výstavbě se budou finančně podílet také menšinoví akcionáři - města Liberec a Turnov, ale i samotná nemocnice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto KNL

Štítky stavby, nemocnice, Liberec, centrum urgentní medicíny, zdraví, podzim, pavilon, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soutěž na centrum urgentní medicíny vyhlásí na podzim. Stavba by měla začít na jaře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.