Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obránci zvířat upozorňují na problémy spojené s lovením zvěře lukem. O novele zákona se rozhodne zítra

Už zítra budou poslanci rozhodovat o novele mysliveckého zákona, která se týká tří základních témat. Řeší povolení lovu divokých zvířat lukem, zákaz norování v období péče o mláďata a úpravu podmínek pro držení lišek v zajetí za účelem výcviku loveckých psů. Ochránci zvířat vydali sérii tří videí, které poukazují na utrpení zvířat při těchto praktikách.

Ve střelecké a myslivecké komunitě je tento způsob lovu hodně diskutovaným tématem. Například zemědělský výbor tento styl lovu podpořil. Odůvodnil to tím, že se myslivost stane atraktivnější a přiláká mladé lidi. Výbor zároveň tvrdí, že tento způsob lovu není nikterak problematický. 

Obránci zvířat spolek OBRAZ to vidí jinak. Jeho zástupci naopak upozorňují na to, že nepřesný zásah šípem způsobí zvířeti dlouhou a bolestivou smrt. „Lovecké šípy fungují skvěle, musí ale zasáhnout velké tepny a orgány. Při zásahu mimo je účinek diskutabilní a z mého pohledu mnohem nižší. Obávám se, že při lovu lukem bude mnohem více postřelené zvěře v přepočtu na ulovené množství,“ řekl vedoucí katedry myslivosti Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity Vlastimil Hart

Spolek vydal sérii videí, ve kterých ukazuje utrpení zvířat zasaženým lukem. Upozorňujeme, že záběry ve videu jsou drastické a rozhodně by je neměly vidět děti nebo slabší povahy.  

Ve střelecké komunitě se najde celá řada lidí, která tvrdí, že je lov lukem bezproblémový. „Lovecký luk splňuje všechna mezinárodní kritéria ohledně welfare. Nejsme tyrani, naopak. Víme, že luk zabíjí spolehlivěji, s menším stresem pro zvíře než kulovnice,“ řekl v rozhovoru pro server ekolist.cz Alexandr Vrága. Ten se dlouhá léta věnuje myslivosti a vyučuje lukostřelbu. Podle jeho slov je k tomuto tvrzení vypracováno několik studií. „Lukem se loví ve 24 zemích Evropy. A ve světě s ním pracují opravdu miliony lovců. A my chceme to samé,“ dodal.  

Norování lišek v době péče o mláďata  

Dalším bodem bude návrh poslankyně Dany Balcarová (Piráti), který má za cíl zakázat norování lišek a jezevců v době, kdy se starají o svá mláďata. Během tohoto způsobu lovení se lišky vykopávají z jejich nor. Podle obránců následně svádí nerovný boj s loveckými psy za záchranu svých liščat.  

Návrh hovoří o tom, že tento druh lovu není nutný. „Jde o pozůstalost z doby před vynálezem střelných zbraní a dnes představuje asi jen 10 % z celkového odlovu lišek,“ píší obránci ve svém oficiálním vyjádření. Podle nich je daleko šetrnějším řešením odstřel, kdy není nutné, aby liška bojovala se psem. 

Podmínky pro chov lišek 

Poslední ze tří návrhů stanovuje nové podmínky pro chov lišek za účelem výcviku loveckých psů. Tyto podmínky zákon dnes nijak neupravuje. To má podle hnutí DUHA za následek, že jsou lišky v malých drátěných klecích podobným těm na zakázaných kožešinových farmách. Zemědělský výbor oba tyto návrhy ke schválení nedoporučil. 

Zákaz takzvaných kožešinových farem platí od února roku 2019. Ochránci zvířat dokonce uctili památku obětí těchto kožešinových farem. Pietní akce se konala 26. listopadu 2010 v Praze.  

„Veřejnost byla oprávněně pobouřena trápením lišek na kožešinových farmách. Lišky jsou divoké šelmy, které v přírodě naběhají tisíce kilometrů, v malé kleci mohou jen šílenstvím skákat ze stěny na stěnu. Je ostudné, že takové držení lišek myslivci je stále tolerováno a je na čase s tím skoncovat, stejně jako se způsoby lovu, které způsobují zcela zbytečné utrpení,“ uvádí předseda spolku OBRAZ Marek Voršilka důvody k podpoře návrhu. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Klub lovecké lukostřelby

Štítky lukostřelba, norování, liška, zvěř, DUHA, obránci, myslivci, výcvik, novela, zákon, schvalování, video, luk, pes, myslivost, statek, Česká pirátská strana, Česká zemědělská univerzita v Praze, Dana Balcarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obránci zvířat upozorňují na problémy spojené s lovením zvěře lukem. O novele zákona se rozhodne zítra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.