Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Češi si oblíbili obytné vozy a karavany, výrobci posouvají dodávky o roky

Češi si během koronavirové krize ve velkém oblíbili cestování obytnými vozy a karavany. Jen v dubnu stoupl počet nově zaregistrovaných obytných vozů meziročně o přibližně 170 procent. Prodejci už přitom museli posunout dodávky až na rok 2023. Vyplývá to z informací Asociace kempování a karavaningu. Velký zájem je i o půjčení vozů, většinu zákazníků přitom tvoří úplní nováčci.

Podle statistik asociace je zájem jak o obytné vozy tak i karavany. U obytných vozů v dubnu registrace stouply meziročně o 170 procent, o karavany pak zhruba o 113 procent. Nápor řeší i půjčovny, zákazníci sice ještě mohou najít volné vozy, nabídka je však limitovaná.

Noví zájemci o pořízení obytných vozů a karavanů si však budou muset počkat, v malém množství zůstaly v nabídce pouze skladové vozy. Podle asociace totiž prodejci už přijímají nabídky na nové vozy podle přání zákazníků s dodávkou až v roce 2023. Výrobci i kvůli koronavirové krizi nestíhají produkovat nové vozy podle aktuálního zájmu, chybí především některé části a díly.

Podle údajů české platformy Campiri, která se zaměřuje na půjčování karavanů on-line, nyní tvoří až 75 procent zákazníků půjčoven nováčci. "Zájem je skutečně obrovský. Poptávka po dovolené na kolech významně rostla už před pandemií, ale z dat vidíme, že covid-19 tento trend značně urychlil,“ řekl šéf platformy Campiri Lukáš Janoušek.

Podle Campiri je průměrná doba zápůjčky 6,8 dne a jeden vůz si zpravidla na dovolenou půjčují čtyři osoby, většinou rodiny s dětmi. V drtivé většině případů přitom cestují po Česku. "I proto mezi nejoblíbenější vozy k zápůjčce patří ty polointegrované, které skvěle uvezou právě rodiny do čtyř osob, případně pár s nároky na větší prostor," podotkl Janoušek. Upozornil také na sílící trend s menšími vestabami, které jsou podle něj oblíbené hlavně u mladších párů. U mladších zároveň roste zájem o soběstačnost vozu, především zda je dostatečně vybavený i na pobyt mimo tradiční kempy.

Velký zájem o karavany byl i v zimě, kdy s nimi lidé v době, kdy byly uzavřeny hotely, často vyráželi do hor. Prodej během letošní zimy stoupl meziročně až o 200 procent, pronájem zhruba o 50 procent.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Campiri

Štítky ČR, automobilová, turistika, karavany, karavan, koronavirová krize, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi si oblíbili obytné vozy a karavany, výrobci posouvají dodávky o roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.