Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Noční proud nahradila dvoutarifová sazba. Ušetřit mohou hlavně domácnosti s energeticky náročnými spotřebiči

PR článek

Během dne je elektřina dražší než v noci. S takovou myšlenkou lidé v Česku často nastavují různé spotřebiče na noční režim. Ve skutečnosti se cena energie mění i přes den a domácnosti se mohou přihlásit k tzv. dvoutarifovým sazbám. Vyplatí se to především v případech, kdy mají lidé doma energeticky náročná zařízení - například elektromobil, elektrický bojler či tepelné čerpadlo.

Konec nočního proudu

Termín noční proud označující časové pásmo levnější elektřiny je již v oblasti energetiky minulostí. Skutková povaha nižších a vyšších tarifů však zůstala. „Dnes se jedná o tzv. dvoutarifové sazby s operativním řízením doby platnosti nízkého tarifu NT a vysokého tarifu VT,” uvedla mluvčí společnosti EG.D Božena Herodesová

Na začátku roku 2021 se společnost E.ON Distribuce přejmenovala na EG.D (zkratka slov Electricity and Gas Distribution). Změna názvu distributora energií se nijak nedotkla koncových zákazníků.

Nízký tarif je podle Herodesové časové pásmo, kdy dochází k nižšímu zatížení elektrické distribuční sítě. „Pomocí nízkého tarifu distribuční společnost efektivně reguluje zatížení distribuční soustavy,” vysvětlila. „Energetický regulační úřad zároveň za pomocí nižší ceny motivuje k odběrům v tomto čase,” doplnila.

Nízký tarif i několikrát denně, v závislosti na regionu

Narozdíl od představy o levném nočním proudu platí nízký tarif i v časových úsecích během dne.  „Doba platnosti nízkého tarifu se u jednotlivých sazeb pohybuje od 8 hodin po 22 hodin denně,” uvedla mluvčí.

Během dne může být také rozdělená i do více časových úseků a nemusí být stejná pro všechny zákazníky na distribučním území. „Střídání nízkého a vysokého tarifu se zároveň liší i region od regionu,” dodala.

Pro koho je dvoutarifový režim určen?

„Dvoutarifová sazba je pro zákazníka, který splní přesně dané podmínky. Jde především pro odběratele s energeticky náročnými spotřebiči, například domácnosti využívající akumulační vytápění, elektrický ohřev vody, elektromobil nebo vytápění tepelným čerpadlem,“ uvedl Milan Rozporka ze společnosti EG.D. Podmínky pro přiznání sazby určuje Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu.

Jaký je postup pro přiznání distribuční sazby?

Obchodník předá požadavek zákazníka na změnu sazby příslušnému distributorovi. Dojde k porovnání podmínek sazby s tím, co je uvedeno v žádosti. Ta musí být doložena revizní zprávou, kde je potvrzeno správné zapojení a uveden příkon důležitých spotřebičů (topných, bojlerů, varných desek případně velkých motorů). Pokud jsou podmínky pro přiznání požadované sazby splněny je zákazníkovi přiznána konkrétní distribuční sazba.

„Pokud jsou v domácnosti nainstalovány nové spotřebiče, které by splňovaly podmínky, může konkrétní odběratel požádat o změnu distribuční sazby, ale opět musí doložit revizní zprávu,” doplnil Rozporka.

Přijímač HDO je umístěn na společné desce s elektroměrem a označen kódem

Roční úspora tisíce korun

Že se přihlášení k dvoutarifové sazbě domácnostem s náročnými elektrospotřebiči vyplatí, dokazuje Milan Rozporka na modelovém příkladu. „Rodinný dům s klasickými elektrospotřebiči a k tomu elektrickým ohřevem vody s celkovou roční spotřebou 5,575 MWh ušetří při dvoutarifové sazbě D25d oproti jednotarifové sazbě D02d zhruba 7 tisíc korun ročně,” uvedl technik.

Pro odběratele se nic nemění, jen platí méně

Pokud odběratel splní nastavené podmínky, distributor po schválení nové sazby namontuje do domácnosti přijímač hromadného dálkového ovládání (HDO). 

„Přijímač je umístěn na společné desce s elektroměrem a označen kódem. Zákazník nic neplatí, náklady hradí distributor sítě,” doplnil Rozporka. 

EG.D nainstaluje chytré elektroměry do 27 tisíc domácností

Budoucnost je v chytrých elektroměrech

Dvoutarifová sazba může znamenat nejen úsporu, ale v budoucnu i součást komplexního chytrého řešení domácí elektrické soustavy. Už nyní totiž společnost EG.D instaluje zdarma do domácností tzv. chytré elektroměry. 

„Chytré elektroměry budou odesílat data o spotřebě elektřiny denně na dálku, nebude potřeba klasická návštěva odečítače a umožní další výhody pro odběratele elektrické energie, třeba i dálkové nastavení spotřebičů,” vysvětlila Herodesová.

EG. D plánuje v rámci pilotního projektu namontovat na Písecku, v oblasti Pacova a v Brně - Novém Lískovci zhruba 27 tisíc chytrých elektroměrů. „Smart řešení je připraveno, ale ještě nějakou chvíli potrvá, než jej budeme moci všichni využít,” uzavřela mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky dvoutarifová sazba, elektřina, nízký tarif, vysoký tarif, e.on, EG.D, chytré elektroměry, elektroměr, Česko, Energetický regulační úřad, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noční proud nahradila dvoutarifová sazba. Ušetřit mohou hlavně domácnosti s energeticky náročnými spotřebiči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.