Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dostavba Liliové ulice. Proluku naproti knihovně zaplní šestipodlažní dům

Nový bytový dům brzy zaplní proluku v Liliové ulici naproti knihovně. Staví zde Stavební bytové družstvo sever a byty už jsou na prodej. Výstavbou se tak uzavře celé náměstí dr. Edvarda Beneše.

„Jedná se o vzorový příklad udržitelného developmentu, který rozšiřuje bytové kapacity v centru města a zároveň těží z dostupnosti veškeré základní občanské vybavenosti,“ píše investor na webu, který výstavbu Rezidence Liliová propaguje.

Celkem zde bude osmadvacet bytů různé velikosti v ceně od 3,5 do 13 milionů. Přízemí pak bude patřit obchodům a občanské vybavenosti.

Vizualizace domu už sklidila na sociálních sítích první komentáře. „Odporná stavba. Jak pěst na oko do těch míst,“ píše například Cryptoprocta Ferox. Dalším lidem vadí zase ceny bytů. Podle webu je zatím jeden byt rezervovaný.

Do podoby domu nemluvila Kancelář architektury města (KAM). „V době vzniku projektu ještě nefungovala Rada architektů ani Kancelář architektury města Liberec. Z toho důvodu nebylo tedy možné podrobit návrh širší diskuzi tak, jak to probíhá nyní,“ uvedla za KAM mluvčí radnice Jana Kodymová.

Proces projektování větších projektů trvá třeba i pět let. „KAM v Liberci funguje dva roky,“ dodala mluvčí.

Podle KAMu je ale nutné z urbanistického pohledu potřeba vnímat náměstí dr. Edvarda Beneše jako celek, a to včetně prostoru před divadlem i za divadlem, byť je dnes dopravně roztříštěné. „Dostavba ulice Liliová tedy uzavírá severozápadní stranu náměstí. Samotná stavba ve hmotě a architektonickém výrazu odráží názor autora,“ vysvětlila Kodymová.

Výstavba domu si podle investora vyžádá i rozsáhlé úpravy v okolí. „Úsek ulice Liliové podél bytového domu bude kompletně předlážděn s finální výměnou betonové dlažby za žulovou kostku, která je pro centrum města typická. Dále dojde ke změně uspořádání uličního profilu slepého konce ul. Bažantí, kde bude rozšířen stávající jednostranný chodník,“ uvádí investor.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SBD Sever/Rezidence Liliová

Štítky liliová ulice, Liberec, dostavba, proluka, kam, dům, Edvard Beneš, investor, knihovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dostavba Liliové ulice. Proluku naproti knihovně zaplní šestipodlažní dům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.