Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Pomoc pro jih Moravy. Hasiči z Libereckého kraje vyslali tým kynologů a statika

, aktualizováno 25. června 2021, 20:05

Hasiči z Libereckého kraje na jih Moravy vyslali tříčlenný záchranný tým, který působil loni v létě v Libanonu při vyhledávání lidí v troskách po dvou explozích v bejrútském přístavu. V týmu jsou dva kynologové se psy a statik, řekl krajský mluvčí hasičů Jakub Sucharda. Jde o skupinu, která působí v rámci speciálního týmu hasičů USAR.

Dva kynologové se psy, kteří jsou specializovaní na vyhledávání lidí v sutinách, jsou na jihu Moravy nasazeni od dnešních 3:00. „Provádí vyhledávání ve zbořených a zdemolovaných domech," uvedl liberecký krajský ředitel hasičů Jan Hadrbolec

Podle něj připravují také k vyslání odřad složený z profesionálních a dobrovolných hasičů, kteří by měli vypomáhat s odstraňováním následků. „Během odpoledních hodin vyšleme na místo vyžádanou techniku, síly a prostředky," uvedl Hadrbolec. Další odřad podle něj chystají na neděli. „Protože likvidace události bude v řádu týdnů, nejedná se o hodiny nebo jednotky dnů," dodal.

„S další pomocí se čeká na to, co vzejde z dnešní mimořádné rady Libereckého kraje a jakou formou ji budeme poskytovat. Jinak reagujeme na to, co je vyžadováno. Pomoc je koordinována, aby byla co nejúčinnější," dodal Sucharda.

Další pomoc chce Liberecký kraj koordinovat s Krizovým štábem Jihomoravského kraje. „Jezdit dnes pomáhat na vlastní pěst nedává smysl, pomoc postiženým lidem a obcím bude potřeba i v dalších dnech a týdnech a musí být koordinovaná," řekl hejtman Martin Půta

Bouře s kroupami o velikosti tenisových míčků i s tornádem se ve čtvrtek večer prohnala na jihu Moravy především na Břeclavsku a Hodonínsku. Ničila domy, auta i zeleň. Nejméně tři lidé zemřeli, desítky jsou zraněné. 

Materiální pomoc pro jižní Moravu je možné nosit na stanice hasičů v Liberci, České Lípě a Jablonci. Ve svém sídle v Palachově ulici v Liberci ji přijímá také Oblastní spolek ČČK Liberec. Potřeba jsou pracovní nářadí, úklidové a dezinfekční prostředky, balená voda a hygienické potřeby.

Finanční pomoc pro jižní Moravu

Diecézní charita Brno organizuje sbírku na pomoc lidem zasažených přírodními katastrofami na Hodonínsku a Břeclavsku. Číslo účtu: 4211325188/6800, variabilní symbol: 2002. Přispět je možné také formou DMS na číslo: 87 777 ve tvaru DMS DCHB 30, 60, 90 nebo trvala DMS TRV DCHB 30, 60, 90.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Blaha

Štítky ČR, neštěstí, hasiči, počasí, Liberecký, Liberecký kraj, Morava, Jihomoravský kraj, Libanon, Liberec, Martin Půta, okres Břeclav, okres Hodonín, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomoc pro jih Moravy. Hasiči z Libereckého kraje vyslali tým kynologů a statika  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.