Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Objev na bývalé základce Na Žižkově. Archeologové objevili malovanou plachtu s Ještědem

Zajímavý objev se podařil archeologům na bývalé základní škole Na Žižkově v Liberci. Ti vždy prozkoumávají budovy, které se budou buď demolovat, nebo rekonstruovat, a i nyní byli úspěšní. Našli totiž velkou plachtu, která pravděpodobně kdysi sloužila jako dekorace ke školnímu představení.

„Tato nádherná plachta, pravděpodobně velká dekorace k dětskému představení, znázorňuje zimní starý Ještěd. Kresba je nádherně propracovaná, okénka stavby jsou udělaná pro osvětlení, a dokonce nechybějí ani nalepovací srnky,“ řekl k nálezu náměstek primátora Jiří Šolc.

Archeologové objev poté znovu opatrně zabalili a převezli do depozitáře libereckého muzea. „Věřím, že ji někdy uvidíme v plné kráse rozvinutou. Třeba při tematické výstavě o Ještědu,“ dodal náměstek.


Liberec chce na místě bývalé základní školy v ulici Na Žižkově v Rochlici postavit s pomocí evropských dotací do dvou let bytové domy za 130 milionů korun. Určené budou pro sociální bydlení, bude v nich 49 bytů. Práce začnou už letos bouráním bývalé základní školy.

Na místě bývalé školy pak vyrostou čtyři spojené čtyřpodlažní domy. Dotaci na ně chce radnice získat ze současného i příštího evropského programového období z dotačních titulů určených na podporu výstavby sociálních bytů.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky na žižkově, Liberec, objev, plachta, dekorace, Žižkov, Ještěd, základní škola, Jiří Šolc, Liberec VI-Rochlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Objev na bývalé základce Na Žižkově. Archeologové objevili malovanou plachtu s Ještědem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.