Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Červen byl letos třetí nejteplejší za posledních 60 let

Letošní červen byl v Česku třetí nejteplejší od začátku počítání celorepublikových měsíčních průměrů v roce 1961. Průměrná červnová teplota 18,8 stupně Celsia byla o tři stupně vyšší, než je obvyklé. Šestý kalendářní měsíc letošního roku tak meteorologové hodnotí jako teplotně silně nadnormální. Naproti tomu množstvím srážek se červen od dlouhodobých hodnot příliš nelišil.

Tepleji bylo červnu na Moravě a ve Slezsku, kde se průměr dostal na 19,1 stupně. V Čechách bylo o 0,4 stupně chladněji.

Nad normálními hodnotami, které meteorologové stanovují na základě dat z let 1981 až 2010, se průměrná denní teplota držela po většinu června. Chladněji než obvykle bylo pouze dva dny ke konci první poloviny měsíce. Naopak mezi 16. a 21. červnem byla průměrná teplota více než sedm stupňů nad normálem. Na mnoha stanicích v těchto dnech meteorologové zaznamenali přes 30 stupňů Celsia.

Nejvyšší denní teplotu naměřila letos v červnu stanice Plzeň-Bolevec, kde se 19. června rtuť v teploměru vyšplhala až na 35,9 stupně Celsia. Více než 35 stupňů ve stejný den zaznamenaly ještě tři další stanice. Naopak denním minimem bylo minus 4,8 stupně, naměřených 14. června na šumavské Kvildě.

S vyšší průměrnou teplotou korespondovala délka slunečního svitu. Slunce v červnu svítilo 278 hodin, což je 135 procent běžné dávky v tomto měsíci.

Množstvím srážek letošní červen výrazněji nevybočoval z obvyklých hodnot. Měsíční úhrn 87 milimetrů byl o desetinu vyšší než normál z let 1981 až 2010. Více pršelo v Čechách, kde spadlo 95 milimetrů vody, zatímco na Moravě a ve Slezsku to bylo 71 milimetrů.

Letošní červen patřil mezi nejteplejší i v řadě dalších zemí. Například ve Finsku a některých oblastech Švédska byl rekordní. Mimořádná vedra zažila také Kanada, kde teploty stoupaly až nad 45 stupňů Celsia.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Julita | Pixabay

Štítky počasí, rekord, teplo, ČHMU, meteorolog, červen, slunečno, léto, stupeň Celsia, Česko, Morava, Slezsko, Finsko, Kanada, Švédsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Červen byl letos třetí nejteplejší za posledních 60 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.