Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

PRŮZKUM: Na 61 procent Čechů nemuselo během pandemie čerpat peníze z rezerv

Na 61 procent Čechů nemuselo během pandemie čerpat peníze z našetřených rezerv. Jenom malý zlomek obyvatelstva se uchýlil k půjčce. Zhruba 40 procent lidí respondentů očekává v brzké době zlepšení své finanční situace. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro úvěrovou společnost Home Credit. Průzkum se uskutečnil mezi 515 respondenty na konci května.

Polovina dotázaných, kteří museli utratit část svých úspor, je měla k dispozici na běžném účtu. Necelých 40 procent mladých ve věku 18 až 29 let uvedlo, že peněžní rezervu čerpalo z hotovosti, naopak starší věková skupina (60 až 64 let) ji měla uloženou na běžném účtu (57 procent). Na 14 procent z nich využilo peněz z penzijního spoření.

Jen malý podíl respondentů uvedl, že si kvůli zhoršené finanční situaci během pandemie půjčil. Nejčastěji šlo o bankovní půjčku a částku do 30 tisíc korun. „Řada lidí využila během pandemie odkladů splátek úvěrů nebo hledala další možnosti, jak vyřešit situaci, kdy se jim snížil příjem. Jenom 3,5 procenta lidí sáhlo po půjčce. Půjčka může pomoci pouze v situaci, kdy měsíčně ušetříte na splátku, tj. rozdíl příjmů a výdajů musí být kladný," uvedl ombudsman klientů Home Creditu Miroslav Zborovský.

Zlepšení své finanční situace očekává 39 procent dotázaných, naopak 18 procent z nich si myslí, že se budou v budoucnu potýkat s finančními problémy. Nejvíce se bojí zdražování energií, což nejčastěji uvedla věková skupina od 30 do 44 let. Strach je ale i z celkového zdražování, tedy růstu inflace a zvyšování daní. Téměř 40 procent respondentů se obává ztráty zaměstnaní.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky průzkum, stem, úspory, covid, pandemie, peníze, Home Credit, Miroslav Zborovský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PRŮZKUM: Na 61 procent Čechů nemuselo během pandemie čerpat peníze z rezerv  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.