Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hasiči monitorují stav vody. Evakuovali jeden tábor a ve Višňové provádí protipovodňová opatření

Od druhé hodiny odpolední vyjely jednotky hasičů Libereckého kraje k bezmála 30 událostem. Mezi nimi bylo i vyproštění vozidla, pod kterým se v libereckých Ruprechticích propadla část parkovací plochy.

Část parkovací plochy se propadla pod vozidlem zaparkovaným v ulici Rychtářská v libereckých Ruprechticích. „Vozidlo jsme již pomocí navijáku vyprostili a předali majitelce,“ informoval mluvčí HZS LK Jakub Sucharda. Část parkoviště se propadla kvůli velkému množství vody, to podemlelo a strhlo zeminu.

Podle Suchardy mají hasiči napilno zhruba od druhé hodiny odpolední. A dle předpovědi počasí čeká hasiče náročný večer i noc. „Výhled počasí není pro nadcházející hodiny přívětivý. Pršet by mělo zhruba do jedné hodiny ranní, z toho intenzivně asi do devatenácti hodin,“ řekl Sucharda s tím, že velká část práce čeká jednotky teprve po zmírnění počasí.

Do té doby řadu míst jednotky zajišťují a následně dojde na odčerpání vodních lagun. Mimo to jednotky zasahují u ucpaných kanálů, které nejsou schopné pojmout tak vydatné množství srážek.

Kvůli dešti je také dočasně uzavřena ulice Fibichova. Informovali o tom hasiči na Twitteru.

Lužická Nisa a Jeřice překročily 1. stupeň povodňové bdělosti

Během večerních hodin byl překročen první stupeň povodňové aktivity (SPA) v Liberci na Lužické Nise a v Chrastavě na Jeřici. Všechny toky jsou na vzestupu. Kromě toho provádí HZS LK monitoring vodních toků v Kunraticích a Heřmanicích na Frýdlantsku, kam byl povolán na žádost starosty. „Ve Višňové hasiči provádí protipovodňová opatření,“ informovali před hodinou hasiči.

V lokalitě Rumburku a Varnsdorfu, který sousedí s Libereckým krajem, byl vyhlášen extrémní stupeň nebezpečí v souvislosti s povodňovou výstrahou.

Kvůli zhoršující se situaci bylo také preventivně evakuováno celkem 37 dětí z dětského tábora Střelnice v Mníšku. „Evakuace byla preventivní na základě našeho obvolání všech vedoucích táborů podél vodního toku. Někteří vedoucí sami tábory opustili na základě opatření starostů, někdo zůstával, kdo byl výš. Jen v tom Mníšku nebyli rozhodnuti, a byli dost nízko, takže jsme rozhodli, že je evakuujeme," doplnil mza hasiče Jan Přerovský. S dalšími vedoucími táborů poblíž vodních toků jsou hasiči v kontaktu.

Podle informací z ČHMÚ spadlo v oblasti Jizerských hor nad Libercem od rána téměř 50 litrů vody na metr čtvereční. Déšť zkomplikoval hlavně dopravu v Liberci, některé ulice město muselo uzavřít. Neprůjezdná byla odpoledne Fibichova ulice pod libereckou zoologickou zahradou, kterou zaplavila voda. „Důvodem byla nedostatečná kapacita kanalizačních vpustí a ucpaný potok," řekl Přerovský.

Ohodnoť článek

Štítky Liberecký, hasiči, voda, déšť, Liberec, Liberecký kraj, Ruprechtice, vodní tok, Lužická Nisa, Mníšek nad Hnilcom, Český hydrometeorologický ústav, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči monitorují stav vody. Evakuovali jeden tábor a ve Višňové provádí protipovodňová opatření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.