Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Liberec zvýšil odhad škod po přívalových deštích na téměř čtvrt miliardy korun. Nejhůř jsou na tom silnice

Liberec zvýšil odhad škod po přívalových deštích z předminulého víkendu ze 70 milionů na téměř 240 milionů korun. Největší škody jsou na silnicích, za 156 milionů, řekl primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Zámečník řekl, že od premiéra získal příslib pomoci.

„Další postup, který premiér nastínil, je, že budou vypsané dotační tituly zejména na ministerstvu pro místní rozvoj. Měly by pokrýt obnovu veřejného majetku po živelních katastrofách," uvedl primátor. Vyhlášení dotačních titulů se má uskutečnit na přelomu srpna a září.

V sobotu 17. července napršelo v průběhu několika hodin v Liberci místy téměř 100 milimetrů srážek. Zmírnit dopady na město pomohla přehrada Harcov, když z ní odtékalo méně vody, než do ní přitékalo. Hladina se kvůli tomu zvedla o více než metr a půl a voda zcela zaplavila i promenádní cestu kolem přehrady.

Přívalové deště v Liberci největší škody působily v oblasti Harcova, Lidových sadů, Ruprechtic, Ostašova a Karlinek. Podle primátora jsou hlavně na komunikacích. „Jsou rozlámané a podemleté krajnice," uvedl. Největší škoda je v ulici Partyzánská za 25 milionů, Na Mlýnku za 17 milionů a Na Skřivanech za 15 milionů.

Za dalších více než 32 milionů jsou škody na lesních cestách a za 30 milionů v areálu zoo. Tam je nejvážnější poškození hráze Labutího jezírka. „Škoda na hrázi je za 20 milionů," uvedl Zámečník. Na zahradách škol a školek jsou škody za 5,5 milionu korun.

Původně se po deštích jako nejvážnější jevilo poškození Fibichovy ulice u zoo, kterou zaplavila voda, a Rychtářské ulice v Ruprechticích, kde se vytvořil několik metrů hluboký kráter. Podle primátora tam jsou ale škody nižší, než se předpokládalo. Ve Fibichově za milion a v Rychtářské za půl milionu korun.

V Libereckém kraji byl Liberec v sobotu 17. července přívalovými dešti a záplavami zasažen nejvíce, v noci na neděli to pak bylo hlavně Českolipsko. Hasiči museli preventivně evakuovat dva dětské tábory a jeden kemp, a také část obyvatel Dobranova a Písečné v České Lípě. V Jablonném v Podještědí utrhl nápor vody jedno ze stavidel Mlýnského rybníka a hasiči ho museli provizorně opravit. Zasažené byly Kunratice u Cvikova, Lindava, Svitava, Cvikov nebo Velenice a další obce. Bez Liberce ostatní obce v kraji škody předběžně vyčíslily na 92 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky záplavy, Babiš, Liberec, deště, škody, přívalový déšť, primátor, Jaroslav Zámečník, Andrej Babiš, ANO 2011, Starostové pro Liberecký kraj, silnice, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Ruprechtice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec zvýšil odhad škod po přívalových deštích na téměř čtvrt miliardy korun. Nejhůř jsou na tom silnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.