Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Od srpna se zvýší kapacita na venkovních i vnitřních akcích

Od neděle 1. srpna bude moci být na sportovních a kulturních akcích až 7000 lidí venku a 3000 osob uvnitř s testem na koronavirus, po prodělání onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech nebo s očkováním. Kapacita dějiště ale bude moci být plně využita, nad zmíněné limity ji však budou moci doplnit pouze lidé po covidu nebo s vakcínou. Nyní se hromadných událostí může účastnit 5000 osob venku a 2000 uvnitř. Změny na tiskové konferenci po včerejším jednání vlády oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

U stojících diváků se zmenší povinné rozestupy. Aktuálně platí nutnost čtyř metrů čtverečních na osobu, od srpna to budou dva metry čtvereční.

Například na zápasy první a druhé fotbalové ligy se už ale od nové sezony zvýšil povolený počet diváků na stadionech. Ty s kapacitou do 5000 míst mohou být plně obsazené. Do hledišť s kapacitou od 5000 do 10 tisíc může maximálně 5000 fanoušků, stadiony pro 10 tisíc příznivců a více mohou kluby za dodržení rozestupu nejméně jednoho sedadla obsadit až z poloviny.

Od začátku srpna také budou moci lidé v tanečních podnicích při doložení bezinfekčnosti tancovat. "Umožníme tanec osobám, které jsou očkované, nebo do 180 dní od prodělání onemocnění (covid-19), nebo doloží test, který není starší než 24 hodin," řekl ministr.

Přestože se mimo jiné diskotéky mohly otevřít už zhruba před dvěma měsíci, nesmělo se v nich podle opatření ministerstva tancovat. Podle Vojtěcha to bylo z epidemického hlediska logické. Nejvyšší správní soud (NSS) dříve rozhodl, že není přípustné činnost podniků zakázat tím, že ministerstvo stanoví takové podmínky, za nichž provoz nemůže fungovat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, vláda, koronavirus, kultura, zábava, sporty, COVID-19, Adam Vojtěch, Nejvyšší správní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od srpna se zvýší kapacita na venkovních i vnitřních akcích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.