Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Úřady dnes začnou vydávat nové občanky s biometrickými údaji

Úřady začnou ode dneška vydávat nový typ občanských průkazů vybavený zabezpečeným čipem s biometrickými údaji. Změnou, která vychází z evropského nařízení, se ztíží možnost doklady padělat a zneužívat. Z důvodu přípravy nebylo od čtvrtka do neděle možné žádat o vydání občanského průkazu a cestovního pasu.

Čip na dokladech bude obsahovat zobrazení obličeje držitele průkazu a dva otisky prstů. V případě, že by údaje nebyly u nově vydaných občanských průkazů zavedeny, nebylo by na ně na základě evropského nařízení možné cestovat do zahraničí. Biometrické údaje budou úřady evidovat nejdéle 90 dnů od vyrobení dokladu kvůli případné reklamaci. Poté budou smazány, protože vytváření jakýchkoli databází s těmito údaji není povolené.

„Průkaz totožnosti teď bude zabezpečenější a budeme s ním moci stále cestovat po Evropě bez nutnosti mít u sebe pas. S tím bohužel souvisí i nutná odstávka systému pro vydávání občanek a pasů.  Prosím občany, aby si zkontrolovali platnost svých dokladů a vyhnuli se, například v souvislosti s odjezdem na dovolenou, nepříjemnostem,“ uvedl minulý týden ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Dosud platné občanské průkazy budou platit do skončení jejich platnosti, nejdéle do 3. srpna 2031. Občan s platným dokladem bez biometrických údajů s ním může cestovat po Evropské unii do konce platnosti dokladu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MVČR

Štítky občanský průkaz, biometrické údaje, průkaz, totožnost, cestování, Evropská unie, Evropa, Jan Hamáček, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úřady dnes začnou vydávat nové občanky s biometrickými údaji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.