Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Po bezmála třiceti letech se vrátí mše do jednoho z nejstarších kostelů na Liberecku

V Krásném Lese ve Frýdlantském výběžku na Liberecku bude tuto neděli poprvé po 29 letech bohoslužba v hlavním prostoru kostela ze 13. století, který patří mezi nejstarší v regionu.

V roce 1992 kostel svaté Heleny poničil požár, církev chystá jeho obnovu. Arciděkan římskokatolické církve v Liberci Radek Jurnečka odhaduje, že jen na nejzákladnější opravy bude třeba dva až tři miliony korun.

Kostel je podle dostupných informací jediný v Česku, který je zasvěcený svaté Heleně. Jde o raně gotickou sakrální stavbu s téměř čtvercovou lodí ze druhé poloviny 13. století, který ale v 18. století prošel barokní přestavbou. „Kostel v Krásném Lese vyhořel před 29 lety a od té doby se jenom udělala střecha a pár věcí na obvodových zdích, aby to mohlo stát. Jinak se všechno nechalo tak, jak to bylo. Takže do letošního roku i shořelé trámy a všechno ostatní bylo stále naházeno v lodi včetně torz různých oltářů, obrazů, které tam zůstaly," uvedl Jurnečka.

Do kostela se vrátí život

Podle něj ale kostel "žil" i v době po požáru. „Celou dobu se sloužilo v zákristii. To je taková minikaple, jenže už jsme se tam všichni nevešli. Už nás bylo více než osm," dodal. Díky vyklízení hlavních prostor nyní podle něj bude možné přesunout se do nich. „Takže kostel začne žít normálním způsobem života a i pohřby už nemusí být pouze na hřbitově. A budou tam moci být i třeba nějaké výstavy, koncerty," dodal.

S vyklízením kostela podle libereckého arciděkana začali před dvěma měsíci za pomoci vězňů z liberecké věznice a při obecní brigádě se přidalo i 32 místních. „Všechno, co v kostele bylo, jsme vytahali, vyčistili a podařilo se z různých zbytků, fragmentů a torz poskládat hlavní oltář a takové dva, ne úplně sourodé, boční oltáře. Podlaha tam je kamenitá, jak to bylo v tom 13. století," dodal.

Nedělní akci, na níž přijede i litoměřický biskup Jan Baxant, vnímá Jurnečka jako začátek jeho obnovy. „Chtěli bychom vyhlásit veřejnou sbírku a kostel dát do pucu, protože těch středověkých kostelů tady mnoho nemáme," uvedl. Podle něj patří mezi tři nejstarší v regionu. „Nahoře je soustava starých kostelů, a to je kostel Panny Marie v Horní Řasnici, pak kostel svatých Petra a Pavla v Ludvíkově pod Smrkem a kostel svaté Heleny v Krásném Lese," upřesnil. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniel Šmidrkal/Hrady.cz

Štítky církve, stavby, památky, Krásný Les, kostel, Liberecký kraj, Radek Jurnečka, Česko, Panna Marie, Liberec, Jan Baxant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po bezmála třiceti letech se vrátí mše do jednoho z nejstarších kostelů na Liberecku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.