Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Liberci klesl počet obyvatel. Propad snížili nově přistěhovalí

V Libereckém kraji letos za první pololetí klesl počet obyvatel o 589 na 441 887. Za úbytkem je vyšší počet zemřelých než narozených.

Tím kraj ztratil 1167 lidí, výsledný propad je ale nižší díky přírůstku stěhováním. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Letos za prvních šest měsíců v kraji zemřelo 3319 lidí, což je o 44 procent více než loni za první polovinu roku, kdy bylo 2300 úmrtí. Za nárůstem počtu zemřelých je zřejmě epidemie koronaviru. Podle statistik ministerstva zdravotnictví v souvislosti s ní zemřelo letos od začátku ledna do konce června v kraji 839 lidí, loni pět. Více zemřelých je i v republikovém měřítku, v letošním prvním pololetí zemřelo v Česku 76 300 lidí, což bylo o 33 procent více než o rok dříve.

Přirozený úbytek obyvatel nedokázala v Libereckém kraji zmírnit ani porodnost. Od ledna do konce června se v Libereckém kraji narodilo 2152 dětí, o 94 méně než ve stejném období loňského roku. Naopak migrací získal Liberecký kraj 578 lidí, v prvních šesti měsících roku se přistěhovalo 3072 lidí a 2494 jich kraj opustilo.

Nárůst počtu obyvatel zaznamenaly v zemi za první pololetí jen čtyři kraje, a to Praha, Středočeský, Jihomoravský a Plzeňský. Počet obyvatel v ČR se zvýšil pouze zásluhou stěhování, a to asi o 1200 a překročil 10,7 milionu.

Pouze na Liberecku obyvatelé přibyli

Z okresů Libereckého kraje obyvatel přibylo letos v prvním pololetí jen Liberecku, a to o 137 na 175 602 lidí. Pomohla migrace, kdy se na Liberecko přistěhovalo o 524 lidí více, než odstěhovalo. Přirozenou cestou přišlo Liberecko o 387 obyvatel, zemřelo 1258 lidí a narodilo se 871 dětí. Více lidí se přistěhovalo, než odstěhovalo, i na Semilsku, a to o 155. Nedokázalo to ale vykompenzovat přirozený úbytek a počet obyvatel na Semilsku tak klesl o 78 na 72 402.

Největší úbytek v kraji zaznamenalo za první pololetí Jablonecko, které ztratilo 371 lidí a počet obyvatel v tomto okrese klesl na 91 162. Stejně jak Jablonecko ztratilo přirozenou cestou i migrací obyvatele také Českolipsko, kde jejich počet klesl o 277 na 102 721.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky demografie, 1. pololetí, ČSÚ, Liberecký, Liberecký kraj, Liberec, Český statistický úřad, pandemie covidu-19, Česko, migrace, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, okres Semily, okres Jablonec nad Nisou, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

A na foto musíte použít Pixabay :-D Táhněte už s redakcí na jih a běžte se utopit na lžíci vody. Strašný srágoroviny tohle!

Úterý, 14. září 2021, 16:09Odpovědět

Petr Ruprecht

Většina čtenářů rozumí číslům v článku. Stále ale nejméně 50 % z nich nechápe tenhle BLÁBOL od titulku až po poslední odstavec! Ujasněte si laskavě nejdřív pojmy Liberec, Liberecko, Liberecký kraj. Pak teprve začněte opisovat číslice. Analfabeti.

Úterý, 14. září 2021, 16:08Odpovědět

V Liberci klesl počet obyvatel. Propad snížili nově přistěhovalí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.