Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Zvedněte hlavu a podívejte se na nebe. Vzducholoď Zeppelin proletí nad Jabloncem

Král nebes nebo tichý vzdušný obr… I tak někteří přezdívají vzducholoď. Obyvatelům Jablonce se navíc naskytne možnost na obloze spatřit už tuto sobotu 75 metrů dlouhý Zeppelin NT. Jedná se o největší model vzducholodi na světě. Od pátku do neděle bude kroužit nad Českou republikou.

Dříve bývala vzducholoď králem nebes, dnes je leteckou ikonou a dopravním prostředkem. Celou podívanou má na svědomí společnost ZF, která je jedním z velkých dodavatelů automobilového průmyslu.  „Jedná se o vzducholoď nové generace. Na světě je takových vzducholodí pouze šest! Navíc je jeho délka 75 metrů, což z něj činí nejdelší Zeppelin na světě! A to není vše. Jeho maximální rychlost je 125 km / h a závisí na síle a směru větru,“ uvedla společnost ZF Group.

V pátek se vzducholoď vydá na svou pouť po Česku. Proletí nad Prahou, Plzní a Kláštercem nad ohří. V sobotu pak bude pokračovat letem nad Prahou Jabloncem a Starou Boleslaví.

Ačkoli se jedná obra, který je větší než Airbus, uveze na palubě 12 cestujících. Polovystužená konstrukce je naplněná nehořlavým heliem. Zeppelin může vystoupat až do výšky 3000 metrů, obvyklá výška při vzduchoplavbě je zhruba 300 metrů nad zemí.

Domovskou základu má vzducholoď na břehu Bodamského jezera v německém Friedrichshafenu, kde kotví dva tyto unikátní exempláře. Fanoušci aviatiky mohou sledovat polohu vzducholodi na FlightRadar24, který ukazuje její polohu v reálném čase a tedy nehrozí, že byste ji promeškali. Na mapě ji najdete pod identifikačním označení DLZNT.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Josef Kolina

Štítky Zeppelin, vzducholoď, Jablonec, Česko, Praha, Airbus, Plzeň, Klášterec nad Ohří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Jste se právě probrali?

Čtvrtek, 16. září 2021, 14:56Odpovědět

Zvedněte hlavu a podívejte se na nebe. Vzducholoď Zeppelin proletí nad Jabloncem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.