Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Po roce je tu opět DUX: Svijany ho letos vaří už tři várky

PR článek

Před čtyřmi lety jednu, později dvě a letos už tři várky silného světlého piva DUX uvařil letos Pivovar Svijany, aby uspokojil poptávku po tomto výjimečném pivu, které se vaří jen jednou do roka u příležitostí tradičních Dnů českého piva. Svátek všech milovníků zlatavého moku a oslava tradice českých hospod bude pod patronací Českého svazu pivovarů a sladoven probíhat od 23. do 30. září celý týden a po celé zemi. DUX při nich bude opět na čepu vybraných více než dvou set svijanských restaurací a 28. září jej budou moci jako obvykle ochutnat i návštěvníci Svatováclavských slavností přímo na Zámku Svijany.

Patronem českého piva sv. Václava v roce 1357 jmenoval Karel IV., který se v českých zemích vedle pěstování vinné révy zasloužil i o rozvoj pivovarnictví. Již v té době byl kníže považován také za patrona sladovníků. V roce 2013 jej v této roli opět připomněl Český svaz pivovarů a sladoven a založil tradici Dnů českého piva, které se konají vždy na konci září kolem jeho svátku. 

Od té doby na tento nový každoroční svátek napjatě čekají všichni milovníci českého piva, starých dobrých českých hospod a české gastronomie. Pivovary si od něj slibují, že přivede více lidí zpět k čepovanému pivu v zájmu zachování tak unikátního jevu, jakým je tradiční česká hospoda. Pivaři zase během pivních slavností dostávají možnost ochutnat mnoho zajímavých speciálních piv, často i v kombinaci s novými kulinářskými požitky v jednotlivých restauracích nebo při dnech otevřených dveří v zúčastněných pivovarech. 



„Po vynucené covidové přestávce už je načase, aby se lidé začali vracet od pití doma k dobrému a správně ošetřenému točenému pivu v restauraci. Hospody a restaurace hrály v životě našeho národa vždy důležitou roli, byla by nesmírná škoda, kdyby jejich skvělá tradice měla postupně zanikat. Proto maximálně podporujeme Svaz pivovarů a sladoven ve snaze o její obnovování. Dnes je toho zapotřebí více než kdykoli dříve,“ řekl ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík. „Věřím, že naše jedinečné pivo DUX, které odkazuje ke knížeti Václavovi a které bude letos během Dní českého piva opět na čepu ve více než dvou stech svijanských restaurací a hospod, bude pro naše fanoušky dostatečným magnetem, aby se v některé z nich zastavili.“  

DUX: silné, ale jemné jantarové pivo 

Pivovar Svijany zařadil DUX do svého stálého výrobního sortimentu po jeho úspěšné premiéře před čtyřmi lety a pravidelně jednou do roka ho vaří tak, aby byl v září v nejlepší formě. Řada fanoušků svijanského piva si už bez něj začátek podzimu neumí ani představit. 

DUX patří se svými 5,5 procenta alkoholu mezi silnější piva, je plný a hutný, ale současně také hladký a jemný. Pro dosažení výrazné jantarové barvy a vyvážené hladké chuti jsme zvolili kombinaci vybraných humnových sladů, znalci jistě ocení i jemnou chmelovou hořkost žateckého chmele odrůdy Sládek doplněného tradičně pěstovaným Osvaldovým klonem Žateckého poloraného červeňáku z našich vlastních chmelnic. Stejně jako všechna svijanská piva je samozřejmě nepasterovaný,“ přibližuje DUX svijanský sládek Petr Menšík„Letos jsme jej uvařili již tři várky o celkovém objemu 600 hektolitrů,“ dodává. 

Svatováclavské slavnosti ve Svijanech 

Vrcholem Dnů českého piva přímo ve Svijanech budou 28. září Svatováclavské slavnosti. Po tradičním příjezdu sv. Václava vypukne na Zámku Svijany tradiční řemeslný jarmark doprovázený šermířskými a kejklířskými vystoupeními. Součástí bohatého programu pak bude třeba přehlídka pivních šatů, projížďky v historickém kočáru či koncert skupiny Přehmat. Pivaře na svijanských Svatováclavských slavnostech potěší slavnostní naražení sudu, škola čepování, degustace a pivní soutěže. „Pro fanoušky jsme během slavností také letos připravili prohlídky pivovaru za zvýhodněnou cenu,“ uvedl ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík. „Ve 14.30 je na programu i speciální prohlídka se sládkem Petrem Menšíkem, s nímž účastníci budou moci navštívit i místa, které nejsou při běžných exkurzích pivovaru přístupná.      

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pivovar Svijany

Štítky svijany, pivo, pivovar, dux, Pivovar Svijany, restaurace, české pivo, slavnost, hospoda, Český svaz pivovarů a sladoven, tradice, alkohol, slad, Roman Havlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po roce je tu opět DUX: Svijany ho letos vaří už tři várky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.