Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V noci na pátek budou přízemní mrazíky, mohou poškodit vegetaci

V noci na pátek budou v Česku četné přízemní mrazíky, které mohou poškodit dosud nesklizené zemědělské plodiny a další vegetaci. Teplota u země by měla být pod nulou od půlnoci do pátečního rána. Informoval o tom dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Zemědělci a zahrádkáři by proto měli podle meteorologů zeleninu jako například rajčata, okurky či dýně před mrazem zakrýt.

Upozornění platí pro všechny kraje. Meteorologové doporučují zakrýt zeleninu a nízké rostliny například světlou netkanou textilií.

O přízemním mrazu se mluví v případě, že pět centimetrů nad zemí se noční teplota dostane pod nulu, zatímco dva metry nad povrchem zůstává nad nulou. „Protože k nočnímu ochlazování přízemních vrstev ovzduší dochází od povrchu směrem nahoru, tak jsou, až na výjimky, minimální teploty v pěti centimetrech vždy nižší než teploty ve výšce dvou metrů. Tento rozdíl je obvykle dva až tři stupně, ale v extrémních případech může přesáhnout i deset stupňů," uvedli na svém webu meteorologové.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky vegetace, mrazíky, předpověď, Česko, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V noci na pátek budou přízemní mrazíky, mohou poškodit vegetaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.