Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

TULka chtěla letos zahájit čtyři stavby. Plány komplikují rostoucí ceny prací a materiálů

Rostoucí ceny stavebních prací a materiálů komplikují připravené projekty Technické univerzity v Liberci. Už v červenci měla začít rekonstrukce tělocvičen zhruba za sto milionů korun, dodavatel vybraný v soutěži ale odmítl stavbu převzít, a škola tak musí zakázku soutěžit znova.

Podobné je to u dalších stavebních akcí, které škola připravila a získala na ně i dotace. Novinářům to řekl prorektor Radek Suchánek.

Univerzita má připravené čtyři velké stavby dohromady za tři čtvrtě miliardy korun, které chtěla v letošním roce zahájit. „Bohužel, u všech těchto staveb opětovně soutěžíme dodavatele, netěší nás to, nicméně jsme ve vleku situace, kterou nejsme schopni ovlivnit," řekl prorektor. Třeba tělocvičny jsou už od května vyklizené a pro studenty musela škola zajistit náhradní prostory v jiných školách ve městě, kdy se začne stavět, dnes ale nikdo nedokáže odhadnout.

Univerzita také připravila kompletní rekonstrukci budovy F1 v kampusu. „Firma, která to na jaře vyhrála, si to rozmyslela a stavbu nepřevzala, takže to také soutěžíme znova," doplnil rektor Miroslav Brzezina. Stejně podle něj dopadla plánovaná dostavba budovy F2, kde projekt počítá s úpravou posledního patra, zvednutím střechy a dostavbou ateliérů pro fakultu architektury. Znovu hledá škola dodavatele i pro nástavbu kotelny, která by měla být první "zelenou" stavbou v Liberci.

Lávku k vysokoškolským kolejím nechala univerzita strhnout. Nahradí ji nová

Sloužila od sedmdesátých let, šlo o jednu z prvních staveb areálu vysokoškolských kolejí v libereckém Harcově. Konstrukce ocelové lávky ale už byla dožilá a univerzita se ji tak rozhodla vyměnit. Nová lávka by měla začít sloužit do začátku...

Jedinou letošní úspěšnou stavbou je lávka u kolejí

„Jediné, co se nám letos povedlo, je lávka na harcovské koleje," poznamenal Brzezina. Univerzita podle něj v ničem nepochybila, kvůli rostoucím cenám stavebních materiálů ale podle něj dodavatelé odmítají vysoutěžené ceny a chtějí je zvýšit. To ale podle rektora škola nemůže. „My jim nemůžeme dát otevřený účet, to jsou veřejné prostředky," zdůraznil. Práce na všech čtyřech stavbách měly podle něj začít v červenci. „Myslím, že budeme rádi, když do konce roku s někým uzavřeme smlouvu," dodal Brzezina.

Liberecká univerzita vznikla z Vysoké školy strojní a textilní, za dva roky oslaví 70 let svého založení. K původním fakultám strojní a textilní přibyly v letech 1990 až 1995 další čtyři - pedagogická, ekonomická, architektury a mechatroniky a od roku 2016 má škola Fakultu zdravotnických studií. V novém akademickém roce ke studiu nastoupilo 6615 studentů, o 127 víc než loni. Se zahájením nového akademického roku představila škola nový vizuální styl.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TUL

Štítky školy, stavby, koronavirus, vysoké, Liberec, Technická univerzita v Liberci, Miroslav Brzezina, materiál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TULka chtěla letos zahájit čtyři stavby. Plány komplikují rostoucí ceny prací a materiálů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.