Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sociální sítě vyřadí až osminu uchazečů o práci. Zaměstnavatelům vadí nevhodné fotky i xenofobní názory

Personalisté varují, že sociální sítě už dávno neslouží jenom pro zábavu. Díky jejich obsahu si zaměstnavatelé mohou jednoduše prolustrovat své potenciální zaměstnance. Uchazeče o práci pak nejčastěji vyřadí nevhodné fotky, extremistické názory nebo pomluvy na adresu bývalého zaměstnavatele či kolegů.

Kdo umí sociální sítě chytře používat, můžete si díky nim najít i své vysněné zaměstnání. Naše digitální stopa nám ale může také výrazně uškodit, protože o lidech prozradí víc, než si zpravidla uvědomují. Personalisté upozorňují, že doba, kdy se přijímali zaměstnanci pouze na základě životopisu a motivačního dopisu, je za námi.

A i když ve finálním výběru firmy většinou rozhoduje osobní setkání s potenciálním zaměstnancem, technologie se mohou postarat o to, že se do finálního výběru vůbec nedostanete. Nejjednodušší způsob, jak dnes o někom zjistit co nejvíce informací, je zadat si jeho jméno do vyhledávače. A většina personalistů to také udělá. 

Sociální sítě mohou například snadno odhalit nejasnosti v životopisu. „V současné prolinkované době není složité prostým vyhledáváním zjistit, zda jsou pravdivé informace, které uvádíte o svém vzdělání, stážích v zahraničí, účasti a úloze v různých projektech, jazykových znalostech. Proto se opravdu nevyplatí uvádět v životopisu nepravdivé informace,“ upozorňuje Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz.

Nevhodné fotografie, extrémistické názory

Z průzkumu provedeného v České republice vyplynulo, že téměř polovina firem se před přijetím uchazečů o práci podívá na jejich profily na sociálních sítích. Zájemce o práci pak nejčastěji zdiskreditují nevhodné fotografie z divokých akcí s kamarády, drogové a alkoholové eskapády, podivné zájmy, ale i účast na extrémistických akcích nebo vyjadřování xenofobních názorů.

Uchazeči o práci by si také měli dát pozor na to, jak se na sociálních sítích prezentují – nazývat se mistrem gaučingu nebo králem prokrastinátorů není úplně vhodné. Uškodit mohou i příspěvky, v nichž lidé pomlouvají zaměstnavatele, třeba i bývalého, nebo se urážlivě vyjadřují o svých kolezích.

„Zametení internetových stop předtím, než hledáte zaměstnání, není jen záležitost odmazání několika citlivých příspěvků nebo fotografií. Leccos lze vyčíst i z toho, jaké příspěvky lajkujete. I když se rozhodnete pro tak radikální krok jako je zrušení účtu, většina provozovatelů si ponechá na jeho úplnou deaktivaci nějakou dobu, po kterou jsou informace dostupné. Jistotou je tak dobře nastavit pravidla pro ochranu soukromí už od počátku a vystavovat příspěvky s rozmyslem,“ říká Roman Kümmel z Počítačové školy GOPAS.

Příliš časté příspěvky

Prolustrování uchazeče o práci kvůli informacím získaným ze sociálních sítí vyřadí až osminu uchazečů. Většinou jde o to, že se na ně „něco najde“ – nepravdivé nebo kompromitující údaje, nevhodné příspěvky.

Problémem ale mohou být i nezávadné příspěvky, pokud je uchazeč o práci přidává až příliš často. Více než desetina odmítnutí uchazečů po prozkoumání profilů na sociálních sítích měla za příčinu příliš časté postování. Potenciální zaměstnavatel tak může získat dojem, že uchazeč nedělá nic jiného, než že celý den tráví na sociálních sítích.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ASPEN

Štítky sociální sítě, práce, zaměstnavatel, zaměstnanec, pohovor, Facebook, nevhodné fotky, názory, sociální síť, biografie, Michal Novák, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Personalisti :-) Ti samí, kteří na Facebooku II pro rádoby dospělé (čti LinkedIn) sbírají lajky, luští číselné řady, uvádějí citáty, o kterých ví ho.no, a chvástají se počtem kontaktů, kterým lezou do zadnice :-D (čti kdo s kým šu.á)

Pátek, 15. října 2021, 16:59Odpovědět

Sociální sítě vyřadí až osminu uchazečů o práci. Zaměstnavatelům vadí nevhodné fotky i xenofobní názory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.