Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Povodí Labe nechá opravit přehradu. Rekonstrukce potrvá skoro tři roky, až pak přijdou úpravy okolí

Dlouhé roky se mluví o úpravě okolí liberecké přehrady, které moc vábné není. Vedení města opakovaně uvedlo, že čeká, až Povodí Labe opraví samotnou přehradu. A tento krok se o něco přiblížil, Povodí totiž zakázku na opravu, která má trvat skoro tři roky a nádrž bude vypuštěná. Až poté může město přikročit k úpravám okolí. V nejbližších letech tak kolem přehrady zůstane vše při starém.

Počítá se s rekonstrukcí celého vodního díla, které se stavělo před více než sto lety podle projektu univerzitního profesora Otto Inze z německých Cách. Přehrada Harcov potřebuje opravit prosakující zděnou hráz, podloží pod ní i opěrnou zeď na pravém břehu přehrady, kudy vede promenádní cesta. Během opravy bude přehrada vypuštěná.

Po rekonstrukci bude schopna lépe chránit Liberec při vydatných deštích, poradí si s mnohem většími průtoky vody než nyní. „V případě extrémních záplav bude možné odvést z přehrady Harcov kontrolovaně mnohem více vody než v současné době, a zabránit tak jejímu neřízenému přetékání přes korunu hráze," uvedla již dříve mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

Na začátku roku také vedení města představilo vizi, jak by okolí přehrady mělo vypadat. Zmizet by měla nábřežní stěna nádrže, kterou alespoň v části dnešní pláže nahradí široké pobytové schodiště. „Toto schodiště nabídne nejen pohodlný a bezpečný přístup do vody, ale také možnost pobývání a opalování v její těsné blízkosti,“ uvedl vedoucí Kanceláře architektury města Liberec Jiří Janďourek.

V plánu jsou také dvě nové náplavky, které naváží na pěší promenádu. „Dalším krokem je pak úsilí o bezpečné zokruhování bezmotorových cest kolem přehrady a tím i naplnění jejího rekreačního potenciálu,“ dodal architekt. Úpravy okolí už ale bude řešit až příští vedení města, volby do zastupitelstva jsou už příští rok.

Do přehradní nádrže by také měla téct čistší voda. Dosud to bylo tak, že z některých domů v okolí tekla splašková do přehrady. Město loni nechalo vypsat dotační program na výstavbu čističek.

Výstavba harcovské přehrady

Právě katastrofální povodeň z července 1897, při níž na Liberecku vznikly škody za 3,5 milionu rakouských korun, byla posledním impulzem k výstavbě tohoto vodního díla. Voda z Harcovského potoka tehdy zničila v Liberci i Liebiegovu továrnu - pozdější Textilanu. Obrovské škody napáchala také ve středu města, kde se potok vlévá do Nisy. Liberecká přehrada byla dokončená v roce 1904 a je kulturní památkou.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, voda, stavby, rekreace, Povodí Labe, Liberec, přehrada, Labe, radnice, Povodí Labe (státní podnik), Cáchy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodí Labe nechá opravit přehradu. Rekonstrukce potrvá skoro tři roky, až pak přijdou úpravy okolí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.