Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Podpora vlády Andreje Babiše nás stála místo ve Sněmovně, stranu chci dovést na "bednu", říká nová lídryně KSČM

Předsedkyní KSČM se na mimořádném sjezdu na pražském Chodově stala europoslankyně Kateřina Konečná. Zvolena byla v prvním kole s velkou převahou, když získala při kvoru 160 celkem 175 hlasů. Jakým směrem se bude nyní KSČM ubírat a co stranu stálo účast v Poslanecké sněmovně, o tom se rozpovídala pro Drbnu.

V jaké situaci se nyní KSČM nachází?
Kterákoliv strana se po prohraných volbách nachází na rozcestí. Věřím, že sobotní výsledek sjezdu ukázal směr a na novém vedení je nyní, aby se vydalo na cestu. Nebude jednoduchá, čeká nás mnoho překážek, ale za pomoci a důvěry členů a členek KSČM ji zvládneme.

Jak velká úsporná opatření nyní bude muset KSČM zavést? Uvažujete například o prodeji budov?
Prodej budov v tuto chvíli neplánujeme, ale vidím velké rezervy v možnosti využívání majetku KSČM. Například formou pronájmů.

Nahradila jste v čele strany Vojtěcha Filipa, který rezignoval po 15 letech po debaklu komunistů ve sněmovních volbách. Je něco, na co z jeho práce chcete po volebním debaklu navázat?
Ráda bych stranu dovedla na bednu vítězů. To se podařilo ne tak dávno, když KSČM v krajských volbách roku 2012 vyhrála volby ve dvou krajích - Ústeckém a Karlovarském.

Co podle vás stálo KSČM účast v Poslanecké sněmovně?
Podpora vlády Andreje Babiše, ale hlavně neschopnost vysvětlovat naše kroky a nečitelnost politiky KSČM.

V pravicovém spektru došlo ke spojení stran v subjekt SPOLU. Není něco podobného také pomyslnou cestou pro levici?
Spojování určitě ne, ale spolupráci uvítám naprosto s každým levicovým subjektem nebo organizací. Pro resuscitaci levice to ostatně bude třeba.

Podle ohlasů na sociálních sítích ukázal víkendový sjezd skutečnost, že se KSČM nedaří do svých řad získávat mladé lidi. Vidíte to podobně?
No, v našich řadách je do 45 let více mladých než u Pirátů, takže takhle bych to nestavěla. Každopádně co se nám nedaří, je oslovování mladé generace. Neumíme mluvit jejich jazykem, nedokážeme dostatečně atraktivně představovat návrhy, které třeba i pro ně máme a oni o nich vůbec neví. Je to velký úkol, který před námi stojí.

Na jakou skupinu voličů se tedy KSČM zaměří?
Na ty, kteří se živí, nebo celý život živili, poctivou prací. Naše návrhy reálně pomohou pozvednout životní úroveň více než sedmdesát procent obyvatel. Což je skupina lidí, která bere za svou práci odměnu do výše průměrného platu. Obrovská skupina lidí, že?

Pokud se chce KSČM odrazit ode dna, jaké změny musí v první řadě provést?
Upravit svůj jazyk, formu sdělení a image tak, aby byla pro občany přitažlivá. Dále musíme zapracovat na tom, abychom občanům představili uvěřitelnou systémovou alternativu. Protože KSČM je jedinou stranou na české politické scéně, která nabízí alternativu diktatuře kapitálu.

V jakém duchu se nesl uplynulý sjezd? Nebyla mezi vašimi straníky cítit poraženecká nálada?
Naopak, já jsem cítila chuť zabrat a vytáhnout KSČM opět nahoru.

Nebojíte se po volebním neúspěchu odchodů spolustraníků?
Podívejte, členové a členky KSČM rozhodně nejsou prototypem lidí, kteří by prchali z potápějící se lodi. Jsou v KSČM pro nějaké přesvědčení. Často si za něj vyslechli posměšky, kdekdo si o ně otřel (nejen) boty. Pirátské poslankyni Richterové rozbili výlohu kanceláře. To je nemilé a politické názory by se takovým způsobem rozhodně vyjadřovat neměly. Pokud bych ale vzala počty rozbitých oken na našich budovách, vývěsních skříňkách, počty napadených členů a členek KSČM, nepsala bych o ničem jiném. Ovšem novináři mají pro toto obvykle jiný metr - co vadí u Piráta, to si komunista zaslouží... Ale zpět k vaší otázce - odchodu se neobávám, protože komunisté byli často poslední kteří vytrvali - při stávkách za První republiky, tváří v tvář nacismu, nebo jako hradba rozebrání státního bohatství do posledního šroubku. Jsem přesvědčena, že vytrvají i tentokrát.

Na sociálních sítích se objevují narážky na vaše angažmá v EP. Hodláte vést stranu z Bruselu nebo z Prahy?
Brusel u mě nikdy neměl přednost před českými občany. A tak to bude i nadále.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Kateřiny Konečné

Štítky Kateřina Konečná, KSČM, sněmovna, Andrej Babiš, volby, Poslanecká sněmovna ČR, Chodov, komunismus, Brusel, Vojtěch Filip, První republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podpora vlády Andreje Babiše nás stála místo ve Sněmovně, stranu chci dovést na "bednu", říká nová lídryně KSČM  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.