Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Počet útoků na e-maily Čechů se v říjnu zdvojnásobil na 15 tisíc denně

Během září a října se proti srpnu zvýšil počet útoků na české domácnosti s cílem dostat se k jejich e-mailovým službám na dvojnásobek. Na jeden domácí router mířilo za den až 15.000 pokusů o přihlášení k elektronické poště. Útoky směřovaly převážně z Íránu a Bulharska. Aktivní byli i hackeři z USA, Nizozemska nebo Belize. Uvedlo to internetové sdružení CZ.NIC na základě údajů ze svých routerů Turris.

Útočníci testují průběžně obrovské množství IP adres nezávisle na tom, zda na nich nějaká služba běží. Pokud na adrese e-mailovou či jinou službu zjistí, snaží se do ní prolomit a zkoušejí přitom zadávat různé kombinace přihlašovacích údajů. Pokud se jim podaří heslo uhodnout a dostanou se do e-mailu, okamžitě ho začnou využívat k rozesílání spamu, mimo jiné na adresy, s nimiž daný uživatel běžně komunikuje. Kromě toho mohou také monitorovat příchozí a odchozí poštu, v níž mohou mít uživatelé uložené přihlašovací údaje k dalším, mnohdy citlivým službám.

"Naše routery jsou navázány na vlastní bezpečnostní systém Turris Sentinel, který je schopen detekovat aktuální kybernetické hrozby," uvedl vedoucí projektu Turris Petr Palán.

Všechny velké e-mailové služby jako Seznam či Gmail jsou proti těmto typům útoků odolné. Potenciálním útočníkům nedovolí zadat mnoho hesel a šance na jejich uhodnutí je tak mizivá. Výhodou sítě Turris Sentinel podle CZ.NIC je, že útočníky v zadávání hesel neomezuje, dokáže jich tak nashromáždit velké množství a své uživatele před těmi nebezpečnými varovat.

Router je zařízení, které se používá pro vytvoření a řízení lokální počítačové sítě, například ve firmě nebo v domácnosti. Zprostředkovává připojení na internet nebo do jiných částí sítě a zároveň umí připojit zařízení do sítě.

CZ.NIC je zájmové sdružení právnických osob založené předními poskytovateli internetových služeb v roce 1998. Hlavními činnostmi sdružení jsou provozování registru jmen domén registrovaných pod doménou cz, zabezpečování provozu domény nejvyšší úrovně .cz a osvěta v oblasti jmen domén.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, internet, kriminalita, říjen, USA, Írán, Nizozemsko, Bulharsko, Belize, Seznam.cz, Gmail

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet útoků na e-maily Čechů se v říjnu zdvojnásobil na 15 tisíc denně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.