Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Restauraci hotelu Petra připravil první den kontrol o šedesát procent hostů. Lidé jsou vyplašení, říká majitel

Restauraci hotelu Petra v Liberci připravily dnešní kontroly bezinfekčnosti zhruba o 60 procent zákazníků, kteří do ní běžně chodí na obědy. Někteří vůbec nedorazili, jiní raději zvolili oběd s sebou, řekl majitel hotelu Aleš Havlík. Denně tu podle něj obědvá kolem stovky lidí, dnes byla restaurace přes obědy poloprázdná.

O povinnosti personálu restaurací kontrolovat bezinfekčnost hostů rozhodl končící kabinet premiéra Andreje Babiš (ANO) 20. října, zkrátila se zároveň doba platnosti testů na koronavirus. Opatření vyvolalo kritiku některých hospodských, podle kterých stát přenáší odpovědnost za šíření epidemie na majitele a provozovatele gastro služeb. Restrikce podle nich povedou k úbytku hostů a dalšímu poklesu tržeb. Zástupci iniciativy Chcípl PES, která se později změnila na politické hnutí Otevřeme Česko, dnes uvedli, že zhruba 400 restaurací kontroly dodržovat nebude.

„To kontrolování hostů nemá ani žádný stoprocentní právní podklad, jediné, co to přineslo, je naprosto citelný pokles zákazníků," doplnil Havlík. U stálých hostů podle něj personál už většinou ví, zda jsou očkovaní nebo po prodělané nemoci, ostatních hostů se ptá. „Někdo odpoví že je očkovaný, někdo se ale na místě otočí a odejde," dodal majitel, který se obává dalších dopadů na provoz restaurace. „Lidi jsou vyplašení, nevíme, jak to bude vypadat dál, máme objednané kapely, nasmlouvané akce a večírky a teď nevíme, co bude," dodal.

Hotel Petra koronavirus v posledních dvou letech výrazně poznamenal, podnik připravil o velkou část tržeb. „Kdybych neměl ještě obchod s učebnicemi, už bych asi musel zavřít," poznamenal majitel. V květnu po otevření restaurací se podle něj klienti vrátili, i tržby byly přes léto dobré, teď se obává, co bude na podzim. Koronavirová situace v Libereckém kraji přitom není tak špatná jako třeba v moravských krajích, pravidla pro restauratéry ale platí v celé zemi stejná.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hotel Petra

Štítky ČR, restaurace, koronavirus, Liberec, hotel, Andrej Babiš, ANO 2011, Hnutí PES, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dana Červenková

V zahraničí funguje a Češi jsou "vyplašení "

Středa, 3. listopadu 2021, 09:16Odpovědět

Hana Kristanova

Nevím, proc si zastavate pořád nezodpovědných neockovanych, to očkovaní by se měli bouřit, že jsou neustále ohrožováni. Prostě byznys za každou cenu!

Úterý, 2. listopadu 2021, 05:27Odpovědět

Restauraci hotelu Petra připravil první den kontrol o šedesát procent hostů. Lidé jsou vyplašení, říká majitel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.