Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Hasiči rozváží do obcí s rozšířenou působností desítky tisíc testů určených pro žáky

Zhruba 54 tisíc testů během dnešního dne rozváží hasiči do celkem deseti obcí s rozšířenou působností v kraji. Testy jsou určené pro testování neočkovaných žáků. To je naplánováno na 22. listopadu.

Další kolo se pak má uskutečnit o týden později, tedy 29. listopadu. O další distribuci se postarají obce ve čtvrtek a v pátek, řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jakub Sucharda. Do základních škol v Libereckém kraji chodí téměř 41 600 dětí a dalších bezmála 15 800 je na těch středních, část studentů je ale očkovaná, ti se testovat nemusí.

Školy mají být největším ohniskem nákazy

Podle ředitele Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimíra Valenty jsou právě školy aktuálně největšími ohnisky nákazy. „V současné době máme 71 škol zasažených koronavirem, v nich jsou necelé tři stovky pozitivních a zhruba 2500 osob, které jsou v karanténách. Žádná škola z našeho rozhodnutí uzavřená není, nicméně zasaženo máme asi 170 tříd od mateřských škol, přes základní po střední," řekl v pondělí po jednání krajského krizového štábu Valenta.

Přestože je na tom v počtu nakažených Liberecký kraj v rámci Česka nejlépe po Karlovarském kraji, i tady se podle Valenty situace dál zhoršuje a nakažených přibývá. Za poslední týden přibylo v kraji v přepočtu na 100 000 obyvatel 439 nových případů. Přibývá i pacientů v nemocnicích, čtyři páteřní nemocnice se dnes ráno staraly o 93 pacientů s koronavirem, z toho 20 jich leželo ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče a ARO. Nemocnice v Liberci a Jablonci nad Nisou už kvůli tomu musí omezovat plánované operace.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky koronavirus, školy, hasiči, testy, Liberecký, Vladimír Valenta, Liberecký kraj, nemocnice, Hasičský záchranný sbor, Liberec, Krajská hygienická stanice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči rozváží do obcí s rozšířenou působností desítky tisíc testů určených pro žáky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.