Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na základně na letišti v Liberci bude i sanitka pro převoz vysoce nakažlivých pacientů

Na rozšiřované a modernizované základně záchranářů na letišti v Liberci bude i sanitka pro převoz pacientů s vysoce nakažlivými nemocemi. Speciální vozidlo bude stát 5,5 milionu korun. Záchranná služba by ho měla mít k dispozici v létě příštího roku, řekl krajský technický náměstek záchranné služby Václav Červenka.

Podle něj sice obdobné speciální auto už záchranáři mají, toto ale bude poskytovat vyšší komfort a zajistí i vyšší bezpečí. Na první pohled nejvýraznější novinkou bude filtrační jednotka umístěná na střeše vozu. Přínosem tohoto zařízení je podle Červenky to, že nebude hrozit, že by se dostalo něco do ovzduší mimo vozidlo. Atypické konstrukci sanitky podle něj museli přizpůsobit i prostory, kde bude auto zaparkované. „Proto je garáž tak vysoká a velká," dodal.

Rekonstrukce a dostavba letecké a pozemní základny zhruba za 25 milionů korun začala letos na jaře, práce by měly skončit do podzimu příštího roku. Vše se dělá za provozu záchranářů. Podle Červenky je již objekt zateplený a má i novou střechu. „Všechny stavební otvory jsou uzavřeny, dělají se vnitřní práce na objektu," řekl. V nově vybudovaných garážích budou tři vozidla, kromě sanity také lékařské auto RV a vozidlo hromadného neštěstí - Iveco. To neslouží k přepravě pacientů, ale zdravotníkům při velkých zásazích poskytuje zázemí a veškerý potřebný materiál. Při modernizaci základny přibudou také pokoje pro personál, toalety a sprcha, sklady či šatny jak pro pozemní, tak i leteckou posádku.

Dnes záchranáři převzali pro základnu na letišti nový lékařský vůz Škoda Kodiaq, předchozí měl za čtyři roky najeto skoro 150 tisíc kilometrů. Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje dnes převzala i akreditační osvědčení v oblasti kvality a bezpečí poskytované péče. „V tuto chvíli můžeme říci, že jsme v České republice jediná záchranka s platným akreditačním osvědčením To dokládá mimo jiné zejména kvalitu našich služeb a také to, že máme správně nastavená veškerá vnitřní pravidla jako je například oznamování nežádoucích událostí, nakládání s nebezpečným odpadem a podobně," uvedl krajský ředitel záchranné služby Luděk Kramář.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, zdraví, letectví, stavby, záchranná, Liberec, letiště, pacient, zdravotnická záchranná služba, Iveco, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na základně na letišti v Liberci bude i sanitka pro převoz vysoce nakažlivých pacientů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.