Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Soud se opět začne zabývat restituční kauzou rodu Walderode

Okresní soud v Semilech se příští týden ve čtvrtek vrátí k restituční kauze rodu Walderode. Vyplývá to z údajů na portálu justice.

Zpět k projednání vrátil případ letos na jaře Nejvyšší soud. Podle něj okresní soud chyboval, když mezitímním rozsudkem vyšel vstříc restituentům.

Rodina Walderode se majetku v hodnotě kolem tří miliard korun domáhá od roku 1992, nyní nárok uplatňuje vdova po Karlovi des Fours Walderode Johanna Kammerlanderová. Ve sporu jde o zámek Hrubý Rohozec v Turnově nebo lesy a pozemky hlavně v okolí Turnova. Proti navrácení majetku jsou památkáři, Lesy ČR, město Turnov a Státní pozemkový úřad.

Turnov se nechce smířit s výsledkem restituční kauzy Walderode. Podal dovolání

Turnov podal dovolání k Nejvyššímu soudu v restituční kauze rodu Walderode. Město chce dovoláním zvrátit rozhodnutí soudů, které nárok šlechtického rodu na vydání panství na Turnovsku uznaly za oprávněný. Stejný krok jako Turnov učinil už státní...

Soud v Semilech v roce 2017 mezitímním rozsudkem uznal Karla des Fours Walderode za oprávněnou osobu z hlediska restitučního nároku. Neznamenalo to automatické navrácení majetku. Justice měla u každé nemovitosti či parcely zkoumat, jaký je současný stav a zda jsou dány předpoklady pro vydání. Postup semilského soudu potvrdil jako správný také Krajský soud v Hradci Králové. Nejvyšší soud s tím ale nesouhlasil, neboť podle něj podmínky k vydání mezitímního rozsudku splněny nebyly.

Walderode přišel o majetek jako Němec na základě Benešových dekretů. Justice se proto zabývá také tím, zda se za druhé světové války neprovinil proti československému státu. K jednoznačnému závěru zatím soudy nedospěly.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Český ráj

Štítky soud, památky, restituce, Walderode, Semily, Turnov, Nejvyšší soud České republiky, Lesy České republiky, Státní pozemkový úřad, druhá světová válka, Krajský soud v Hradci Králové, Hrubý Rohozec, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud se opět začne zabývat restituční kauzou rodu Walderode  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.