Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Malému Matýskovi diagnostikovali dětskou mozkovou obrnu. Rodina pro něj potřebuje větší automobil

Osmiletý Matýsek z České Lípy se mamince narodil už ve 32. týdnu těhotenství kvůli infekci v břiše. Nejprve se zdálo, že vše bude v pořádku, lékaři ale později diagnostikovali dětskou mozkovou obrnu. Matýsek je odkázaný na rodinu a také vozík, jenže rodina by potřebovala větší auto, s čímž může pomoci i veřejnost.

„Matýsek se pere se svým osudem jako lev, a právě teď potřebuje pomoc veřejnosti,“ řekla Drbně kamarádka rodiny Jana Jiroušová.

Matýsek cvičí od narození Vojtovu metodu, jezdí do lázní, na neurorehabilitační pobyty, má za sebou šest ortopedických operací kyčlí. V osmi letech neleze, nechodí, sám se nenají, neoblékne, je zcela odkázaný na pomoc matky.

Do teď jezdil chlapec v kočárku, ale pro lepší vývoj a sed rodina Matýskovi pořídila vozík. S tím právě souvisí i pořízení většího automobilu. „Do současného automobilu se nám bohužel vozík nevejde, velikost kufru nestačí na velikost a výšku vozíku,“ říká maminka Jana Dreslerová.

Rodina často jezdí k lékařům, do lázní, na různé rehabilitační pobyty, a proto potřebuje auto, do kterého půjde dát vozík vcelku a nebude se muset složitě skládat. „Větší vůz nám značně ulehčí cestování s Matýskem,“ pokračuje maminka.

Matýsek na canisterapii

Matýsek chodí do speciální školy v České Lípě, kde je podle maminky moc spokojený a šťastný. „V září začal chodit do druhé třídy. Paní učitelka a paní asistentky ho moc chválí, jak je šikovný a krásně spolupracuje,“ pokračuje.

Rodina potřebuje 350 tisíc korun, stačí jí bazarové auto, ale musí být velké. Na veřejnost se obrací i proto, že původní auto zatím nemůže prodat. „Abychom mohli tento vůz prodat, musíme mít pro Matýska nový větší vůz, poté musíme požádat soud o povolení k prodeji, jelikož vůz je psaný na nezletilého syna, a tak musíme úřadu práce vrátit finance, které jsme od nich za tím účelem získali,“ vysvětlila maminka.

V sbírce je zatím asi padesát tisíc korun. Přispět můžete tady.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv rodiny

Štítky matýsek, Česká Lípa, dětská mozková obrna, sbírka, rodina, vozík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malému Matýskovi diagnostikovali dětskou mozkovou obrnu. Rodina pro něj potřebuje větší automobil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.