Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kdo postaví Centrum urgentní medicíny za více než dvě miliardy? Nemocnice hledá dodavatele

Je to zakázka, jaká v Liberci nemá obdoby. Nové Centrum urgentní medicíny v areálu nemocnice má stát víc než dvě miliardy. Kdo ho postaví? To se ještě neví, nemocnice teď hledá generálního dodavatele ve výběrovém řízení. Nabídky mají být podány na začátku příštího roku, celý projekt pak má být hotový v roce 2025.

Cena 2,2 miliardy by neměla být překročená, je v ní zahrnuto i normativní zvýšení cen u podobných staveb. Cena stavby ale neobsahuje cenu za přístrojové a další zdravotnické vybavení, které bude částečně přestěhováno z dosavadních prostor nebo bude pořízeno nové z dalších investičních prostředků. Součástí projektu je i výstavba nového parkovacího domu.

„Po řadě velmi významných a ještě důležitějších momentů při přípravě projektu modernizace naší nemocnice se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu. Výběr zhotovitele stavby skutečně znamená klíčový milník v dějinách Krajské nemocnice Liberec,“ řekl generální ředitel KNL Richard Lukáš

Vizualizace Centra urgentní medicíny.

Podle něj přinese koncentraci urgentní péče pod jednu střechu, částečné napravení investičních deficitů při rozvoji nemocnice, a hlavně perspektivu dalšího rozvoje špičkové zdravotní péče pro občany z Libereckého kraje.

Náklady jsou ale obrovské, kraj si na výstavbu vezme úvěr 1,3 miliardy korun. „Nyní hledáme vhodnou banku, která nám na pokrytí nákladů na výstavbu Centra urgentní medicíny půjčí. Splátky budou v příštích letech nastaveny tak, aby nepřesahovaly sumy, na které byl krajský rozpočet připraven v uplynulém období, a zároveň nebyly ohroženy další investice,“ vysvětlil Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

To podle hejtmana nebude úplně jednoduché. „Chtěl bych zdůraznit, že tato investice přinese kvalitní zdravotní péči i dalším generacím. Krajská nemocnice již má od letošního roku stavební povolení a brzy zahájíme samotnou stavbu,“ dodal s tím, že hotovo by mělo být v roce 2025.

Pro vyhlášení výběrového řízení musela být dokončena projektová dokumentace. „Musím pochválit celý projektový tým. Práci, kterou odvedli, hodnotím jako skvělou. Upřímné nasazení, konstruktivní komunikace a snaha nalézt shodu se odrážejí ve vysoké kvalitě projektové dokumentace,” řekl Petr Moos z nemocnice, který projekt modernizace vede od roku 2013.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KNL

Štítky centrum urgentní medicíny, Liberec, nemocnice, výběrové řízení, lékařství, projekt, Krajská nemocnice Liberec, Liberecký kraj, Martin Půta, Petr Moos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Kroutimhlavou

Pozor hlášení!!! V Liberci vždycky platilo že: KDO CHCE JÍTI SPRÁVNÝM SMĚREM, MUSÍ STAVĚT SE SYNEREM!!! Konec hlášení! Myslím, že je zde jasně dáno, kdo zdejší tendr vyhraje :o)

Úterý, 7. prosince 2021, 20:17Odpovědět

Kdo postaví Centrum urgentní medicíny za více než dvě miliardy? Nemocnice hledá dodavatele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.