Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Něco si přejte. V noci na zítřek vrcholí meteorický roj Kvadrantidy

V noci na úterý bude na obloze vidět meteorický roj Kvadrantidy. Jedná se o nejsilnější meteorické roje roku, které mají frekvenci kolem 110 meteorů za hodinu. Nejvíc aktivní jsou mezi prvním a desátým lednem. Maximum roje nastane dnes večer ve 21 hodin 40 minut. Podmínky pro pozorování meteorů jsou letos velmi dobré.

Jedinou překážkou zůstávají mraky na obloze. Jinak ale pozorování nebude rušit Měsíc, který je krátce po novu. Podobně dobré podmínky pro sledování Kvadrantid budou podle odborníků znovu až v roce 2025. Místo, odkud meteory zdánlivě vylétají, má být zpočátku nízko nad severním obzorem. V dalších hodinách však výrazně vystoupá a podívaná by měla vrcholit krátce před desátou hodinou večerní.

Radiant Kvadrantid se nachází na pomezí souhvězdí Pastýře a Draka. Tam bývalo souhvězdí Zední kvadrant, podle kterého roj získal své jméno,“ vysvětluje astronom Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě. Mezinárodní astronomická unie však toto souhvězdí zrušila v roce 1922.

Mateřským tělesem Kvadrantid je pravděpodobně fragment nyní už neexistující komety. V roce 1490 způsobila meteorický déšť pozorovaný z čínského města Čching-jang, který patrně souvisel s jejím zánikem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Hvězdy, meteory, obloha, pozorování, astronom, Kvadrantidy, meteorický roj, planetárium, dalekohled, meteor, souhvězdí, Měsíc, Mezinárodní astronomická unie, Petr Horálek, Opava

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Něco si přejte. V noci na zítřek vrcholí meteorický roj Kvadrantidy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.