Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec od státu tři sta milionů na bazén nedostane. Je to nespravedlivé, vadí náměstkyni

Vedení Liberce připravuje rekonstrukci městského bazénu. Ta má vyjít podle odhadů na astronomickou miliardu. Město proto požádalo stát, respektive Národní sportovní agenturu (NSA) o dotaci 300 milionů. Jenže agentura dotaci pro Liberec odmítla. Podle náměstkyně primátora Radky Loučkové Kotasové (ANO) je zamítnutí nespravedlivé.

Národní agentura má na projekty připraveno celkem 900 milionů. Z osmi projektů uspěly dva – nové multifunkční haly v Brně a Jihlavě, zbytek má smůlu. A jde například o rekonstrukci kladenského zimáku, nebo stadiony v Hradci a Pardubicích. A také právě liberecký bazén.

Vedení Liberce se odmítnutí nelíbí. „Rozhodnutí NSA považuji za příliš přísné a nespravedlivé. Už proto, že podle našich informací dosud schválila dotaci zatím jen dvěma z celkového počtu zhruba deseti žadatelů. Ostatní zájemci zatím stejně, jako my, na dotaci nedosáhli,“ řekla náměstkyně primátora pro strategický rozvoj a dotace Radka Loučková Kotasová.

Jak tedy probíhalo hodnocení projektů? „Provedli jsme u žádostí jejich formální i věcné hodnocení, body byly přiděleny přesně podle tabulek obsažených ve výzvě. A když se tyto body spočetly, vyšly nám v popředí žebříčku dva projekty, které následně postoupily do závěrečné fáze dotačního řízení. Neznamená to, že dotaci mají jistou. Další dva projekty jsou ještě ve fázi odstraňování vad a bude o nich rozhodnuto,“ vysvětlila pro Seznam zprávy Markéta Kabourková, místopředsedkyně Národní sportovní agentury.

Podle agentury byl u Liberce problém ten, že žádost nepřišla datovou schránkou, to ale město odmítlo s tím, že vše poslalo včas a přes datovou schránku.

To ale Kotasové nepřijde spravedlivé, liberecká žádost podle ní nakonec nebyla hodnocena jen kvůli drobným formalitám. „Ty jsme přitom základě výzvy NSA včas a podle zadávacích podmínek doplnili,“ dodala. Liberecký projekt byl přesto vyřazen a na rozdíl například od zmíněného kladenského zimního stadionu už šanci v tomto dotačním programu nemá. „Předpokládám, že NSA vyhlásí novou dotační výzvu, do které se opět přihlásíme,“ řekla Kotasová.

Liberec rekonstrukci městského plaveckého stadionu připravuje od roku 2015. Podle původních plánů měla být modernizace už hotová, začne ale zřejmě nejdřív roce 2023. Náklady radnice odhaduje na 820 milionů korun. Důležitá technologická zařízení tohoto sportoviště dosluhují, střechou zatéká. Nevyhovující je i zasklení budovy, vana hlavního bazénu prosakuje.

Liberecký plavecký areál postavený podle návrhu architekta Pavla Švancera je v provozu od roku 1984. Jsou tam tři bazény včetně padesátimetrového, dva tobogany, vířivky, skluzavka, sauny, Kneippův chodník a další atrakce. Posledních 27 let jeho provoz zajišťovala Ještědská sportovní, od letošního roku ho má na starost nově vytvořená městská společnost Bazén Liberec. Po týdenní odstávce bude bazén veřejnosti přístupný od této soboty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky Liberec, bazén, dotace, NSA, peníze, projekt, Radka Loučková Kotasová, Národní sportovní agentura, ANO 2011, Brno, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec od státu tři sta milionů na bazén nedostane. Je to nespravedlivé, vadí náměstkyni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.